INDUSTRI

Gir bedre bilder av kreft og hjertesykdommer

Ny teknologi i Philips PET/MR-skanner.

17. mai 2012 - 07:30
Vis mer

Medisinsk diagnostikk med "hybrid" bildedanning brukes stadig mer for å forbedre diagnoser og måle effekten av behandling.

Ideen er at to ulike teknologier kan kombineres for å lage bilder som ikke hver av dem kan produsere.

De siste ti årene har kombinasjonen av CT og MR blitt mer vanlig.

Article1331_Image2214.jpg

Kombinerer MR og PET

– Det nye er at vi kombinerer MR med PET. Med disse to teknologiene har vi laget et instrument som gir oss bilder av sykdommer som kreft og andre som vi ikke har kunnet lage tidligere. Vi har solgt noen maskiner til nå, den siste til Finland, men foreløpig brukes de til forskning. Jeg regner med at de vil bli brukt på pasienter om ikke lenge, sier sjefteknolog i Philips Healthcare, Diego Olego.

Det er først og fremst innen kreftdiagnose, til hjerte- og karsykdommer og innen nevrologi produsenten ser det store potensialet i starten.

Her får man det beste ut av MRs måte å karakterisere bløtvev på, samtidig som legene får PETs evne til å gi presise indikasjoner av sykt vev i det samme bildet.

– I slike maskiner kan vi også se effekten av terapi og hvordan hjernen påvirkes av ulike medisiner. Vi kan også se hvilke deler av hjernen som fungerer bra eller dårlig.

Les også: Kurerer kreft med lys og kjemi

Article1331_Image2215.jpg

Flere om beinet

Philips er ikke alene om å ha lansert slike nye hybridmaskiner, men i motsetning til Siemens, som har valgt å bygge sammen begge enhetene til en, har Philips Healthcare valgt å bygge dem som to separate ringer med pasienten på et vendbart bord i midten.

– Vi bruker en annen teknologi hvor vi kombinerer både MR og PET i den samme ringen. Det gjør at vi tar simultane bilder med begge systemene, og det mener vi er verdifullt fordi organer beveger seg. Den første PET/MR-maskinen skal installeres på St. Olavs Hospital i Trondheim til høsten og er en gave fra Trond Mohn i Bergen, sier divisjonsdirektør for bilde og terapi i Siemens Healthcare, Ole Per Måløy.

– Fordelen med vår sekvensielle konstruksjon er at vi kan optimalisere begge systemene. Det å produsere et bilde etter at begge skannerne er ferdige er ikke noe problem. Samtidig kan vi bruke hver av enhetene for seg, sier Olego.

En slik maskin, som finnene har kjøpt, koster mellom fire og fem millioner dollar.

Les også:

Sjekk fremtidens behandlinger på sykehuset

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Slik virker lys på kropp og sinn

Derfor blir synet dårligere etter 40

Denne datamaskinen er din nye kreftlege  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.