OLJE OG GASS

Gigantsprekk i nordsjøprosjekt

Yme-prosjektet blir nok en gang utsatt. Partnerne er frustrerte.
Yme-prosjektet blir nok en gang utsatt. Partnerne er frustrerte. Bilde: Maiken Ree

Dette er saken:

 • Yme-prosjektet kom dårlig ut fra start, med kraftig refs fra Ptil etter en inspeksjon ved verftet i Abu Dhabi under byggingen av platformen.
 • I april ble partnerne i Yme-lisensen informert av operatøren Talisman om at det var funnet svakheter med noen av sveisene på plattformen.
 • Plattformdekket ankom Stavanger i fjor høst, og skulle slepes ut på feltet i første kvartal i år.
 • Flere svakheter ved plattformen ble avdekket under ferdigstillelsen ved Bergen Group Rosenberg i Stavanger.
 • Hele 3000 sveisesømmer må gjennomgås på nytt.
 • Samtidig ble prosjektet utsatt, den gang til fjerde kvartal 2011.
 • Mye av frustrasjonen er rettet mot SBM Offshore, som har bygget og eier plattformen. Men det er også misnøye blant partnerne mot Talismans prosjektstyring.
 • Nå er det totale arbeidsomfanget identifisert, og prosjektet er utsatt igjen: Denne gang til 2. kvartal 2012.
 • Prislappen på prosjektet vil trolig bli skyhøy og flere hundre prosent over budsjett. 78 prosent av dette dekkes av staten.

Yme:

 • Yme er et oljefelt i den sørøstlige delen av Nordsjøen på 77–93 meters havdyp. Det er det første oljefeltet på norsk sokkel som blir bygd ut på ny etter at det har vært nedstengt.
 • Yme ble første gang bygd ut i 1995 innenfor utvinningstillatelse 114 med Statoil som operatør. Produksjonsperioden var fra 1996 til 2001 da det ikke lenger ble funnet lønnsomt å fortsette driften. Nye rettighetshavere i utvinningstillatelse 316 med Talisman som operatør, vedtok i 2006 å utvinne gjenværende ressurser.
 • Plattformen er en produksjons- og lagringsplattform. Talisman Norge er operatør for feltet som etter planen skal starte produksjon til i fjerde kvartal 2011.
 • Talisman Energy Norge AS er operatør med en eierandel på 50 prosent. Øvrige rettighetshavere er Norske AEDC med 20 prosent, Lotos Exploration and Production Norge AS også med 20 prosent eierandel og Wintershall Norge ASA med 10 prosent eierandel.

I Talisman Energys kvartalspresentasjon for 2. kvartal fremkommer det at selskapet har store problemer med Yme-prosjektet.

Som Teknisk Ukeblad har skrevet tidligere, har det vært store mengder ekstraarbeid som de har måttet utføre mens plattformdekket har ligget til kai i Stavanger.

Blant annet har det blitt avdekket dårlige sveisesømmer på plattformdekket, som er konstruert og eid av SBM Offshore.

Store mengder arbeid gjenstår

I selskapets kvartalspresentasjon skriver Talisman:

“Yme-prosjektet har tatt et stort skritt i riktig retning med offshore-installasjon innen utgangen av kvartalet. Men det er fortsatt store mengder arbeid som gjenstår for å kunne ferdigstille plattformdekket.”

Ifølge selskapet er mengden etterarbeid som trengs for å ferdigstille plattformen av betydelig omfang. Ekstraarbeidet har ført til at produksjonsstart er utsatt til andre kvartal 2012.

Når billigsalg blir dyrt

Et halvt år ekstra

Informasjonssjef i Talisman Norge, Andreas Middelthon, ønsker ikke å kommentere eksakt mengde arbeid som gjenstår.

– Jeg har ikke timeantallet foran meg, men forsinkelsene har forårsaket mer arbeid som kan ta et halvt år ekstra å fullføre. Dette er selvsagt svært beklagelig, sier Middelthon til Teknisk Ukeblad.

Yme-plattform ved Rosenberg
Talisman sier i sin kvartalsrapport at det er store mengder arbeid som må gjøres på Yme-plattformen før den kan settes i produksjon. Her fra oppholdet på Rosenberg verft i Stavanger. Maiken Ree

Frustrerte partnere

Stig Bergseth i Lotos E&P Norge, partner i Yme-prosjektet, uttrykker frustrasjon for de mange utsettelsene i prosjektet.

– Samtidig som vi er glad for at prosjektet har tatt et vesentlig steg fremover med offshore-installasjon, ser vi at det er et betydelig arbeidsomfang som må gjennomføres før vi kan starte produksjonen, sier Thorby.

Kan gjøre det raskere

Han mener at Talisman kan styre prosjektet og få arbeidet gjennomført på en mye raskere måte.

– Vi registrerer med betydelig grad av overraskelse av Talisman kommuniserer en oppstartsdato som er langt ut i tid. De har presentert planer for fremdrift som gir oss grunn til å forvente at de kan gjennomføre en produksjonsoppstart på et mye tidligere tidspunkt, uten å gå på akkord med sikkerheten, sier Thorby.

Verken operatør Talisman eller partnerne vil kommentere på hva slags arbeid som må gjennomføres for å ferdigstille plattformen. Etter hva Teknisk Ukeblad forstår, skal det være summen av hele ferdigstillelsen av plattformdekket som drar ut tiden. I tillegg har det vært mye arbeid som har måtte gjøres om igjen på grunn av dårlig håndtverk på plattformen.

Skremmeskudd fra Abu Dhabi

Ingen kriterium

– Hvor mye utsettelse tåler dere i prosjektet?

– Vi kan ikke sette et bestemt kriterium for hvor mye vi tåler. Det viktige nå er at arbeidet gjennomføres på en sikker og trygg måte, med god industristandard. Så kommer prosjektet i produksjon når det er klart, sier Thorby.

Godt samarbeid

Han understreker at partnerne i prosjektet samarbeidet godt, til tross for at prosjektet har vært skadelidende av utallige utsettelser og mye ekstraarbeid.

Utsettelsene har naturlig nok ført til store kostnadsoverskridelser, og prosjektet ser ut til å bli minst dobbelt så dyrt som planlagt. Teknisk Ukeblad har tidligere snakket med statssekretær i Olje- og energidepartementet (OED), Per Rune Henriksen, som mener kostnadsoverskridelsene i prosjektet er alvorlige.

Likevel understreker både OED og Oljedirektoratet at prosjektet fortsatt er lønnsomt.

De enorme ekstrakostnadene i forbindelse med overskridelsene forventes å ende i en stor rettsak mellom leverandør og prosjektpartnerne.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.