OLJE OG GASS

Gigantsprekk i nordsjøprosjekt

Yme-prosjektet blir nok en gang utsatt. Partnerne er frustrerte.
Yme-prosjektet blir nok en gang utsatt. Partnerne er frustrerte. Bilde: Maiken Ree
Maiken Ree
29. juli 2011 - 09:38
Vis mer

I Talisman Energys kvartalspresentasjon for 2. kvartal fremkommer det at selskapet har store problemer med Yme-prosjektet.

Som Teknisk Ukeblad har skrevet tidligere, har det vært store mengder ekstraarbeid som de har måttet utføre mens plattformdekket har ligget til kai i Stavanger.

Blant annet har det blitt avdekket dårlige sveisesømmer på plattformdekket, som er konstruert og eid av SBM Offshore.

Store mengder arbeid gjenstår

I selskapets kvartalspresentasjon skriver Talisman:

“Yme-prosjektet har tatt et stort skritt i riktig retning med offshore-installasjon innen utgangen av kvartalet. Men det er fortsatt store mengder arbeid som gjenstår for å kunne ferdigstille plattformdekket.”

Ifølge selskapet er mengden etterarbeid som trengs for å ferdigstille plattformen av betydelig omfang. Ekstraarbeidet har ført til at produksjonsstart er utsatt til andre kvartal 2012.

Når billigsalg blir dyrt

Et halvt år ekstra

Informasjonssjef i Talisman Norge, Andreas Middelthon, ønsker ikke å kommentere eksakt mengde arbeid som gjenstår.

– Jeg har ikke timeantallet foran meg, men forsinkelsene har forårsaket mer arbeid som kan ta et halvt år ekstra å fullføre. Dette er selvsagt svært beklagelig, sier Middelthon til Teknisk Ukeblad.

Yme-plattform ved Rosenberg
Talisman sier i sin kvartalsrapport at det er store mengder arbeid som må gjøres på Yme-plattformen før den kan settes i produksjon. Her fra oppholdet på Rosenberg verft i Stavanger. Maiken Ree

Frustrerte partnere

Stig Bergseth i Lotos E&P Norge, partner i Yme-prosjektet, uttrykker frustrasjon for de mange utsettelsene i prosjektet.

– Samtidig som vi er glad for at prosjektet har tatt et vesentlig steg fremover med offshore-installasjon, ser vi at det er et betydelig arbeidsomfang som må gjennomføres før vi kan starte produksjonen, sier Thorby.

Kan gjøre det raskere

Han mener at Talisman kan styre prosjektet og få arbeidet gjennomført på en mye raskere måte.

– Vi registrerer med betydelig grad av overraskelse av Talisman kommuniserer en oppstartsdato som er langt ut i tid. De har presentert planer for fremdrift som gir oss grunn til å forvente at de kan gjennomføre en produksjonsoppstart på et mye tidligere tidspunkt, uten å gå på akkord med sikkerheten, sier Thorby.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Verken operatør Talisman eller partnerne vil kommentere på hva slags arbeid som må gjennomføres for å ferdigstille plattformen. Etter hva Teknisk Ukeblad forstår, skal det være summen av hele ferdigstillelsen av plattformdekket som drar ut tiden. I tillegg har det vært mye arbeid som har måtte gjøres om igjen på grunn av dårlig håndtverk på plattformen.

Skremmeskudd fra Abu Dhabi

Ingen kriterium

– Hvor mye utsettelse tåler dere i prosjektet?

– Vi kan ikke sette et bestemt kriterium for hvor mye vi tåler. Det viktige nå er at arbeidet gjennomføres på en sikker og trygg måte, med god industristandard. Så kommer prosjektet i produksjon når det er klart, sier Thorby.

Godt samarbeid

Han understreker at partnerne i prosjektet samarbeidet godt, til tross for at prosjektet har vært skadelidende av utallige utsettelser og mye ekstraarbeid.

Utsettelsene har naturlig nok ført til store kostnadsoverskridelser, og prosjektet ser ut til å bli minst dobbelt så dyrt som planlagt. Teknisk Ukeblad har tidligere snakket med statssekretær i Olje- og energidepartementet (OED), Per Rune Henriksen, som mener kostnadsoverskridelsene i prosjektet er alvorlige.

Likevel understreker både OED og Oljedirektoratet at prosjektet fortsatt er lønnsomt.

De enorme ekstrakostnadene i forbindelse med overskridelsene forventes å ende i en stor rettsak mellom leverandør og prosjektpartnerne.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.