ENERGI

Giganter varsler kutt i oljeproduksjonen

Oljegigantene Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Kuwait sier de sammen vil kutte produksjonen av olje med 772.000 fat per dag fra mai og ut året.

I oktober ble de 13 Opec-landene og deres ti samarbeidsland, inkludert Russland, enige om å redusere oljeproduksjonen med to millioner fat per dag.
I oktober ble de 13 Opec-landene og deres ti samarbeidsland, inkludert Russland, enige om å redusere oljeproduksjonen med to millioner fat per dag. Foto: AP
2. apr. 2023 - 17:26

De tre golflandene beskriver de varslede kuttene som et aktsomhetstiltak med mål om å stabilisere markedet, i uttalelser viderebrakt av statlige medier søndag.

Saudi-Arabia vil alene kutte sin oljeproduksjon med 500.000 fat daglig fra mai og ut 2023.

Energidepartementet i Saudi-Arabia sa søndag at kuttene vil bli gjort samarbeid med flere andre land, i og utenfor Opec. De har imidlertid ikke sagt hvilke land det er snakk om. Produksjonskuttene kommer i tillegg til kuttene som Saudi-Arabia og en rekke andre land kunngjorde i oktober i fjor.

Russland har også kunngjort at de vil videreføre kuttene i oljeproduksjonen som allerede er gjort ut 2023. 

Kuttet i Russlands oljeproduksjon på 500.000 fat per dag forlenges til utgangen av 2023, opplyser visestatsminister Aleksandr Novak. 500.000 fat er omtrent 5 prosent av Russlands samlede daglige oljeproduksjon.

I oktober ble de 13 Opec-landene og deres ti samarbeidsland, inkludert Russland, enige om å redusere oljeproduksjonen med to millioner fat per dag. Kuttet kom som følge av krigen i Ukraina og de usikre utsiktene for verdensøkonomien.

Gazprom neftekhim Salavat i Bashkortostan er et av Russlands største raffinerier. Det leverer bensin, diesel, monomer og ammoniakk. Den rammede delen av anlegget skal være et tårn for katalytisk krakking.
Les også

Ukrainske droneangrep mot russisk oljeindustri fortsetter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.