BYGG

Geolog advarte mot skredfaren

KAN DETTE VÆRE ÅRSAKEN?: Et ras på baksiden av bygningen kan være årsaken til at en boligblokk i Fjelltunveien i Ålesund kollapset natt til onsdag.
KAN DETTE VÆRE ÅRSAKEN?: Et ras på baksiden av bygningen kan være årsaken til at en boligblokk i Fjelltunveien i Ålesund kollapset natt til onsdag. Bilde: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX

Bertelsen ble hyret inn av ingeniørfirmaet Steinar Trygstad AS for å gi råd om sprengningen og sikringen av fjellet rundt boligblokken som raste sammen, skriver BA.no.

- Jeg ga i min rapport retningslinjer for sprengnings- og sikringsarbeidet. Jeg beskrev blant annet den sprekken som var rundt den delen av fjellet som skled ned i natt.

- Jeg anbefalte å sprenge så mye som mulig av den ned, og så sikre resten, forteller han til BA.no.

Les også:

Dårlig sikring

Hvor mye som faktisk ble gjort, vet han ikke.

- Etter at jeg sendte inn min rapport, hørte jeg ikke noe mer fra dem. Jeg vet ikke om de sprengte vekk nok, men sikringen har ikke blitt gjort godt nok. Det kan virke som om det enten har blitt brukt for få eller for korte bolter.

Ny vurdering

I sin rapport skrev Bertelsen også at det var nødvending med en ny vurdering etter sprengningen.

- Jeg anbefalte å utrede detaljene i sikringsbehovet etter sprengningen, men jeg vet ikke om det heller ble gjort, forteller han.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.