KLIMA

Geldof mener Norge bør lede an

Artist og miljøaktivist Bob Geldof på ZERO-konferansen på Gardermoen mandag ettermiddag. Han beskriver Norge som et nøytralt land som provoserer få andre nasjoner, og derfor burde evne å vise lederskap i de internasjonale klimaforhandlingene.
Artist og miljøaktivist Bob Geldof på ZERO-konferansen på Gardermoen mandag ettermiddag. Han beskriver Norge som et nøytralt land som provoserer få andre nasjoner, og derfor burde evne å vise lederskap i de internasjonale klimaforhandlingene. Bilde: Scanpix
22. nov. 2010 - 14:01

– Verden trenger mer Norge. Dere burde lede an, men er for beskjedne, sa Geldof under klimakonferansen til miljøstiftelsen Zero på Gardermoen mandag.

Han beskriver Norge som et nøytralt land som provoserer få andre nasjoner, og derfor burde evne å vise lederskap i de internasjonale klimaforhandlingene.

– Dere er et lite land, men økonomisk er dere store, sa den irske superkjendisen.

– Still krav

Geldof ironiserte over Norges dobbeltrolle som klimaaktivist og storprodusent av fossil energi, men fant ingen grunn til å kritisere norsk petroleumsindustri.

– Jeg regner med at dere vil hoppe av bruer og sitter klare med en kniv presset mot magen. Men faktum er at verden bare ville kjøpt olje og gass av andre, dersom dere la ned produksjonen, sa Geldof.

Han slo også fast at hvert enkelt menneske kan bidra til å få fortgang i arbeidet med å begrense effektene av global oppvarming.

– Det er politikere og ikke vitenskapsfolk som sitter med løsningen på klimaproblemet. Men vi kan ikke overlate denne jobben til politikerne alene. Hver og én kan gjøre noe, sa Geldof.

Medielogikk

Han mener enkeltmennesket kan bidra på flere måter enn ved å handle inn sparepærer og kjøre elbil. Bare ved at mange nok engasjerer seg og støtter opp om utslippsreduserende tiltak, vil det kunne bli reelle politiske løsninger, mener Geldof.

Han sier medielogikken er en annen nå enn den var da han engasjerte seg for sultrammede i Afrika på 1980-tallet.

– Vi har aldri levd mer her og nå enn nå. Problemet er at mange mister interessen for problemer som ikke kan løses her og nå. Men det som må til er trettende politiske forhandlinger og mange kompromisser, sier Geldof.

Han medgir imidlertid at de internasjonale klimaforhandlingene kan få noen hver til å miste tålmodigheten, og viste til at selv statsministre som vår egen Jens Stoltenberg er frustrert over mangel på framgang.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.