BYGG

Gaustatoppen er til salgs

Forsvaret selger for en drøy million kroner.

En underjordisk kabelbane i et fjellanlegg på 5295 kvadratmeter følger med fjelltoppen som er til salgs.
En underjordisk kabelbane i et fjellanlegg på 5295 kvadratmeter følger med fjelltoppen som er til salgs. Bilde: Wikimedia Commons/Steinar Talmoen
6. sep. 2013 - 17:55

Norges flotteste utsikt er til salgs. For en drøy million kroner skal Forsvaret kvitte seg med toppen av Gaustatoppen og fjellanlegget der.

Dessverre for folk som kunne tenke seg Telemarks høyeste fjell, er det ikke fritt fram for alle. Forsvarsbygg selger nemlig bare til statlige eller kommunale instanser.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet detaljert om fjellanlegget og kabelbanen som skal selges.

Nå er salget et langt skritt nærmere realisering:

Forkjøpsrett

– Tilbud om å benytte forkjøpsrett sendes i dag til det offentlige. Det betyr at vi om omtrent en måned får avklart om det er offentlig interesse for å overta Gaustatoppen og fjellanlegget, sier salgsleder Ivan Fjeldheim-Pettersen i Skifte eiendom i en pressemelding.

Forsvarsanlegget er en spesiell eiendom. Fjellanlegget på 5.294 kvadratmeter inneholder et lite elektrisk tog som går 850 meter inn i fjellet, før Gaustabanen løfter seg 1.040 meter i skråtunnel mot toppen, fordelt på 600 høydemeter.

Den 1883 meter høye fjelltoppen ligger i Tinn kommune, og i finvær kan man se en seksdel av Fastlands-Norge.

En drøy million

Forsvarets grunnareal på toppen av fjellet er taksert til 815.000 kroner. For fjellanlegget med kabelbane, inkludert to bygninger, er prisen 200.000 kroner.

– Vi har jobbet aktivt for å få til en løsning der Miljødirektoratet overtar naturområdet på toppen av fjellet. De har allerede meldt sin interesse for å ivareta offentlig eierskap av dette særegne området, opplyser Pedersen.

Les også:

Skal bygge fjellheis rett fra togstasjonen

Her bygges Norges nye universitet

Gøteborg og Stockholm kniver om Nordens høyeste bygg  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.