KRAFT

Gasspris avgjør Skogns skjebne

TRENGER GASSKONTRAKT: Industrikraft Midt-Norge må få linket gasskontraktene sine opp mot kraftprisen for å kunne bygge sitt planlagte kraftvarmeverk på Skogn. Det skal ligge vegg i vegg med Norske Skogs fabrikk for å kunne levere damp dit.
TRENGER GASSKONTRAKT: Industrikraft Midt-Norge må få linket gasskontraktene sine opp mot kraftprisen for å kunne bygge sitt planlagte kraftvarmeverk på Skogn. Det skal ligge vegg i vegg med Norske Skogs fabrikk for å kunne levere damp dit. Bilde: Scanpix
Øyvind LieØyvind Lie
3. juni 2011 - 07:36
Vis mer

I desember forlenget Olje- og energidepartementet Industrikraft Midt-Norges konsesjon for å bygge et kraftvarmeverk på Skogn i Nord-Trøndelag uten CO2-rensing.

Det skal stå vegg i vegg med Norske Skogs fabrikk, og vil bedre energiunderskuddet i Midt-Norge betraktelig.

Men nå står og faller planene på om Industrikraft Midt-Norge får forhandlet fram én eller flere gasskontrakter som er gode nok, ifølge selskapets administrerende direktør Olav Norberg. Han sier det nå pågår samtaler med flere oljeselskaper, inkludert Statoil.Ønsker frikobling FRIST TIL SEPTEMBER: Industrikraft Midt-Norge må ha holdbare signaler om gasskontrakter i september i år for å rekke å bygge anlegget innen 2016, ifølge selskapets administrerende direktør Olav Norberg.
Ønsker frikobling FRIST TIL SEPTEMBER: Industrikraft Midt-Norge må ha holdbare signaler om gasskontrakter i september i år for å rekke å bygge anlegget innen 2016, ifølge selskapets administrerende direktør Olav Norberg.

Ønsker frikobling

Til nå har gassprisen i Europa vært svært nært knyttet opp mot oljeprisen, slik at økende oljepris gir dyrere gass. Men det er en tendens til at gassprisen frikobler seg fra oljeprisen.

– Vi må prøve å finne utradisjonelle løsninger. For med gjeldende gass – og kraftpriser går regnestykket kort og godt ikke i hop. Det må finnes løsninger som gir bærekraftige gasspriser, sier Norberg.

– Det handler om å få frikoblet gassprisen fra oljeprisen, de har vært veldig hardt knyttet sammen det siste tiåret, sier han.

Norberg ønsker isteden gasskontrakter som linkes opp mot elprisen. Det vil fjerne risiko som kan oppstå hvis oljeprisen fyker i været og drar med seg gassprisen uten at kraftprisen følger med.

Energieffektivisering bremses av dyrt returpapir

Frist i september

Norberg trenger en avklaring på spørsmålet om gasskontrakt innen september.

– Da begynner det å haste ut fra fristen med å ferdigstille anlegget innen 2016, sier han.

– Hvordan vurderer du sannsynligheten for en god nok gassavtale?

– Vi har gitt oss tid fram til september for å se hvor dette bærer. Hvis det ikke blir en løsning, er det opp til eierne å bestemme hva som skal skje videre med prosjektet, sier Norberg.Trenger gassrør

Det må også på plass et gassrør til Skogn for at prosjektet skal gå i boks, men dette er ifølge Norberg langt mindre utfordrende enn spørsmålet om gasskontrakt.

– Det er ikke så interessant og avgjørende som de fleste har inntrykk av. Hvis Industrikraft Midt-Norge skulle bære hele kostnaden, ville det kun være snakk om et par øre på kWh-prisen. Røret kan også brukes av andre aktører i Trondheimsregionen, som kan bidra til at tariffen som tilsvarer to øre per kWh går ned mot null, sier Norberg.

Konsesjonen krever at det settes av plass slik at fangstanlegg for CO2 kan ettermonteres hvis det blir aktuelt.

Elsertifikatene kan knekke Norske Skog

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.