OLJE OG GASS

Gasslekkasjene øker: Oljebransjen må ta grep

Ole K. Helgesen
27. apr. 2011 - 10:34

Fra 2002 til og med 2007 hadde olje- og gassindustrien en positiv utvikling vedrørende antall hydrokarbonlekkasjer med rate over 0,1 kg/s. Industriens målsetning om maksimalt 10 lekkasjer av denne typen i løpet av 2008 ble nådd allerede i 2007. Men trenden har snudd.

De tre siste årene har hendelsene vært hyppigere. I 2008 var tallet steget til 14 lekkasjer, i 2009 var det 15 lekkasjer og i 2010 igjen 14 hydrokarbonlekkasjer.

Teknisk Ukeblad har tidligere kommet frem til at det var hele 18 lekkasjer i fjor.

Også brønnkontrollhendelser

Samme utvikling gjelder for antall brønnkontrollhendelser; også her har en mangeårig, jevn forbedring stoppet opp. I 2008 var det 11 brønnkontrollhendelser på sokkelen. I 2010 var tallet steget til 28.

Utviklingen framkommer i forbindelse med oppsummeringen av 2010-tallene for RNNP (Risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet) som Ptil legger frem i dag.

Bransjen utfordret

Oversikten ble presentert og diskutert med bransjen på et møte hos Ptil onsdag 30. mars. Der deltok representanter fra operativ ledelse i operatørselskapene, Oljeindustriens Landsforening (OLF) og myndighetene.

- Situasjonen er utfordrende. Det er derfor svært viktig at industrien snarest klarer å snu den negative utviklingen, sier Ptil-direktør Magne Ognedal.

Han er tilfreds med at industrien på møtet signaliserte at de nå vil utarbeide forslag til konkrete tiltak for å komme tilbake i et positivt spor.

Presenteres i dag

Forslagene skal presenteres for Ptil i dag – samtidig som myndighetene legger fram de totale resultatene fra RNNP for 2010.

Ifølge aftenbladet.no anbefaler OLF bedre årsaksanalyse av hendelser, erfaringsoverføring fra dem som er best i klassen, og økt kontakt med internasjonal industri.

Når det gjelder tap av brønnkontroll har OLF foreslått nye kvalitetskrav til sertifisering av mannskap med ansvar for brønnkontroll, økt erfaringsoverføring og få på plass en felles rapporteringsmetodikk slik at sammenligning og læring av hendelser blir enklere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.