Gasslekkasje på Gullfaks-leterigg

Gasslekkasje på Gullfaks-leterigg
MÅTTE STOPPE: Deepsea Atlantic ble stengt for en kort periode etter en gasslekkasje fra en letebrønn. Bilde: Tore Stensvold

Brønnen var ferdig boret, men på grunn av dårlig vær løftet Statoil av borestrengen, stengte av ventilen som stanser strømmen av olje og gass ved uventede trykkforandringer, og flyttet riggen for sju dager siden.

Brønnspark

– Da de koblet seg på igjen, fikk de et brønnspark, sier pressetalsmann i Petroleumstilsynet Øyvind Midttun til Petro.no.

Et brønnspark oppstår når en brønn uventet tar inn gass, olje eller vann.

Ifølge et varslingsbrev Statoil sendte til Petroleumstilsynet natt til torsdag registrerte selskapet en mindre mengde gass da ventilen ble åpnet. Gassen skal ha blitt sendt ut på en kontrollert måte, men alarmen ble utløst, og det ble gjort klart for å evakuere riggen.

Etter en halv time var imidlertid situasjonen avklart, og evakueringen ble avblåst. Arbeidet med brønnen er nå gjenopptatt.

Ikke kritisk

– Situasjonen er ikke avklart, og Statoil må etter det vi kjenner til sirkulere ut gassen i boreslammet. Vi vurderer ikke situasjonen som kritisk, sier Midttun som presiserer at brønnhendelsen skjedde under en leteoperasjon, og dermed ikke har sammenheng med situasjonen ellers på Gullfaks-feltet.

Statoil kategoriserer hendelsen som en «situasjon som under ubetydelig endrede omstendigheter kunne ha ført til alvorlig svekking eller bortfall av sikkerhetsfunksjoner eller andre barrierer, slik at innretningens integritet er i fare.»

Selskapet vil granske saken for å avklare den endelige klassifiseringen av hendelsen.

Les også:

Enighet mellom Odfjell og Statoil

Uhell på Deepsea Atlantic granskes

Les mer om: