NETTARKIV

Garantert å bli slått ut

28. apr. 2003 - 11:50

MIT Sloan ble nylig ranket som den fjerde beste Business School i USA av U.S. News. Innovasjonsledelse er et viktig fagfelt ved MIT Sloan, et felt som også er interessant for den norske debatten om rammebetingelser for industri- og næringsutvikling.

Mange har blitt både fascinert og skuffet av den tilsynelatende endeløse rekken av buzz-words og konsepter i forretningsverdenen. Er det noen grunn for at innovasjon ikke er et nytt slikt buzz-word, men faktisk inneholder noe av verdi?

MIT Sloan tilbyr en rekke interessante fag om innovasjon og trekker inn gode gjesteforelesere. Blant dem er Clay Christensen, professor ved Harvard Business School, som skrev boken "The Innovator's Dilemma" og som også har blitt sitert i den norske debatten om innovasjon, eller mangel på sådan.

Må forstå bedriftens teknologi

Christensen har postulert at det nærmest er umulig for bedrifter i en eksisterende industri å beholde sine markedsandeler når industrien endres som følge av radikal innovasjon. Han fremhever at nye radikale innovasjoner alltid kommer med et lavere pris/ytelsesforhold enn den eksisterende teknologien og overtar dermed den delen av markedet hvor fortjenestemarginene er lavest. Deretter vil den nye teknologen utkonkurrere den eksisterende teknologien etter hvert som den nye teknologien utvikler seg til å kunne tilfredsstille flere og flere behov.

Skeptikere kan finne eksempler hvor teorien ikke stemmer med praksis eller ikke kan benyttes direkte. Men Christensens postulater bygger på forskning gjort gjennom det siste århundret, og de har bred oppslutning.

Teorien underbygger behovet for at de som tar strategiske avgjørelser i en bedrift må forstå bedriftens teknologi. De må skjønne hva som kan være et teknologisk generasjonsskifte innenfor deres industri, og på et tidspunkt før det vises på markedsgrafene, kunne avgjøre hvordan de kan handle for ikke å bli sittende med foreldet teknologi.

Forbannelse

Senior Vice President Abdullah Al-Zamil i Zamil-gruppen fra Saudi-Arabia, hadde et uventet syn på oljeøkonomien. Zamil-gruppen opererer innen produksjon i en nasjon hvor økonomien er basert på oljeeksport. Al-Zamil er en velutdannet og veltalende mann. Han omtalte oljen som regionens forbannelse. Ikke bare fører den med seg mye uro og ustabilitet, noe som understrekes av Irak-krigen, men den er også et effektivt hinder mot å etablere nye markeder og generell innovasjon i den delen av næringslivet som ikke er knyttet til oljeproduksjon.

Det er klare paralleller til Norge for en del av argumentene, og interessant å se at en slik debatt også pågår i Saudi-Arabia. Dersom vi ønsker å bestå som en konkurransedyktig industrinasjon etter at oljen gir oss tak over hodet og mulighet for å ha romslige sosialbudsjetter, er det påkrevet med en innsats for å fremme innovasjonstakten i Norge. En reinvestering av oljeinntekter i norsk industri og næringsliv, innen FoU og kompetanseheving i teknologiledelse, vil være en vel så god investering for fremtidige generasjoner, som å sette alt på oljefond.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.