KRAFT

– Går mot importrekord av strøm

FØLGER SITUASJONEN: - Året 2010 ligger an til å bli et år med betydelig mindre produksjon enn normalt. Det betyr høyere import, sier NVE-sjef Agnar Aas.
FØLGER SITUASJONEN: - Året 2010 ligger an til å bli et år med betydelig mindre produksjon enn normalt. Det betyr høyere import, sier NVE-sjef Agnar Aas. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
10. des. 2010 - 13:12

Han mener at Norge med sin vannkraft er mer avhengig av å kunne importere kraft i tørrår, enn våre naboland som har flere bein å stå på. Aas synes ikke det er en god ide å stoppe krafteksporten for å ha nok vann i magasinene til vinteren, slik blant annet Industri Energi har foreslått.

Les også: – Norge må eksportere kraft

– Det er nesten umulig å planlegge for noe annet enn et normalt år. Magasinerer man for mye får man en overskuddssituasjon og vannet vil flomme over.

Aas mener at det kan se om som om Norge i år går mot importrekord av energi, men understreker at tallene ennå ikke er helt klare.

– Vi har i år importert om lag 7 TWh. Året 2010 ligger an til å bli et år med betydelig mindre produksjon enn normalt. Det betyr høyere import, sier NVE-sjefen, som følger dagens situasjon nøye.

Lite vann

Vinteren har kommet tidlig i år. November ble den kaldeste i manns minne, og det er mye lavere magasinfylling både i Norge og Sverige enn normalt.

– Vi har den laveste magasinfyllingen på 20 år, sier Aas.

– Per dags dato har vi mindre snø i fjellet enn vi har hatt noen gang siden 70-tallet. Det var vinteren 2009 og 2010 lite snø i de største magasinområdene. Mangler man en meter snø i høyfjellet trenger man ti meter snø i lavlandet for å kompensere dette, sier hydrolog i NVE, Erik Holmqvist.

Les også: Lik strømpris i hele Norge

– God beredskap

NVE understreker at det ikke er noe grunn til å frykte at folk ikke skal få strøm i husene sine.

– Det er fortsatt godt over 50 prosent i magasinene, og vi følger situasjonen nøye med, forsikrer Aas, som forsikrer om at beredskapsplanen er på plass.

– På mange steder hvor det nå kjøres med redusert forsyningssikkerhet, blir det kjørt med økt beredskap.

Tillit til kraftprodusentene

NVE har tilitt til at norske kraftprodusenter disponerer vannbeholdningen i magasinene på en god måte:

– Kraftprodusentene vil ikke få noe særlig tilsig før 1.mai. De har fem måneder å disponere vannet på og dagens pris er redskapet de har. De må vurdere hele markedsbalansen. De har et komplisert regnestykke å gjøre og vi tror de gjør det like bra som en sentral offentlig instans ville gjøre, sier Tor Arnt Johnsen, seksjonsleder i NVE.

Les også: – Tømmer vannmagasinene

Knapphet i mars

Kulden har fått alle de nordiske landene til å øke produksjonen.

– Den reelle knappheten vil ikke oppstå før i mars og april. Produsentene ser frem til det punktet, så knappheten slår allerede inn i prisene, sier Johnsen, som heller ikke tror at løsningen ligger i å begrense eksporten.

– I timene med eksport ville en reduksjon ført til større knapphet i Sverige, og dermed økt strømpris også i Midt- og Nord-Norge. Samtidig ville prisen i Sør-Norge tendere til å bli noe lavere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.