Gamle Strynefjellsvegen stenges for tyngre kjøretøy - den historiske vegen tåler ikke mer

Fra våren 2019 har kjøretøy over 8 meters lengde og med over 8 tonns akseltrykk ikke lov til å kjøre mellom Grotli - Sogn og Fjordane grense.

Gamle Strynefjellsvegen med utsikt vestover mot Videseter, Hjelledalen og Strynsvatnet.
Gamle Strynefjellsvegen med utsikt vestover mot Videseter, Hjelledalen og Strynsvatnet. Foto: Sigmund Krøvel-Velle / Samfoto
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
7. jan. 2019 - 08:39
Gamle Strynefjellsvegen ble bygget for hest og kjerre i 1894. Den smale og svingete vegen er nasjonal turistveg med stor turisttrafikk og brukes også som transportveg for fritidsinnbyggere og til friluftsaktiviteter som jakt, turgåing, sykling og aktiviteter ved Stryn Sommerskisenter.  Kjøretøyene blir stadig større og belastningen overskrider tålegrensen for den historiske vegen.  Det har derfor vært utfordrende å opprettholde vegens standard, sier Oppland fylkekommune i en pressemelding.

Fredet i 2009 

 Vegstrekningen ble fredet i 2009. Formålet med fredninger er å ivareta en viktig del av en godt bevart veg fra 1880 som er en viktig del av norsk samferdselshistorie. Fredningen innebærer restriksjoner på både dekke og utvidelse av vegen. Vegen er smal, svingete og har få møteplasser.  
 
For å sikre standarden og for å oppfylle fredningskravene har vegen på Opplandssiden blitt restaurert i 2018. Nødvendig rensing av murer og grøfter, og oppsetting/restaurering av stabbesteinsrekkene har ført til en smalere veg.  

 Dialog med berørte parter 

Oppland fylkeskommune har på bakgrunn av fredningsvedtaket og vegens beskaffenhet, diskutert ulike løsninger reiselivsnæringen. Fylkeskommunen har - sammen med Statens vegvesen og Nasjonale Turistveger - kommet til enighet om at den beste løsningen er å stenge veien for store og tunge kjøretøy. Dette vil bli iverksatt fra åpningen av veien 10. juni 2019. 
 
– Oppland fylkeskommune er vegeier og vi må ta ansvar for at det skal være en så sikker veg som mulig. Avgjørelsen er basert på faglige vurderinger og hensynet til fredningen sier leder av Komité for samferdsel og trafikksikkerhet, Anne Elisabeth Thoresen (Ap), i Oppland. 
 
Statens vegvesen vil gjøre et formelt skiltvedtak på bakgrunn av dette tidlig i 2019.  
 

LES OGSÅ: Det ser ut som om man går på en sti, men det er jo egentlig en fire-fem meter bred vei

LES OGSÅ: Har søkt patent på ny brukonstruksjon - løste Leonardo da Vincis store problem

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.