KRAFT

Ga ikke etter for presset

OSLO 20090211: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen svaer på spørsmål under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag formiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
OSLO 20090211: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen svaer på spørsmål under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag formiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Bilde: Solum, Stian Lysberg
Trond Gram
3. apr. 2009 - 12:34

Industrien får mulighet til å leie vannkraftproduksjon når den nye industrikonsesjonsloven trer i kraft.

I Olje- og energidepartementets stortingsproposisjon, som legges frem for Stortinget i dag, går departementet inn for en lovendring som gir adgang til utleie av vannkraftproduksjon for perioder inntil 15 år.

– Utleie vil være et alternativ til salg og gi økt fleksibilitet for dagens eiere i disponeringen av egne kraftverk, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Kontroversielt forslag

Forslaget er ikke ukontroversielt. I siste utgave av Teknisk Ukeblad går en rekke tidligere vannkrafttopper ut mot utleieforslaget, som de mener er en betenkelig uthulig av regjeringens mål om offentlig eierskap.

Les også: - Kraften må eies av det offentlige

I fjor ga regjeringen private mulighet til å kjøpe inntil 1/3 av offentlig eide vannkraftverk. Nå får de også mulighet til å leie resten i en 15-års periode.

Riis-Johansen mener forslaget gir en fleksibilitet som innebærer at blant annet kommunale og fylkeskommunale eiere kan ivareta økonomiske fordeler fra kraftproduksjonen uten å måtte gi slipp på eierskapet til vannfall, kraftverk eller reguleringsanlegg.

Industrien ønsket mer

Lovforslaget er en sluttføring av regjeringens satsing på et regelverk om offentlig eierskap til vannkraftressursene. Stortinget vedtok dette regelverket sist høst gjennom nødvendige endringer i vannressurslovgivningen.

Industrien, med Norsk Industri og Norsk Hydro, samt LO, Oslo kommune og den svenske energigiganten Vattenfall har presset på for at utleie skal være mulig i en lengre periode enn 15 år.

Les også: – Industrien blir ikke konkurransedyktig

Oslo kommune, som er landets nest største krafteier, mener det burde være mulig å leie kraftverkene ut i 50 år. Vattenfall har uttalt at de kunne tenke seg å leie norske kraftverk, hvis leietiden blir så lang.

Men dette presset sto regjeringen imot. Den mener at industrien får mulighet til å dekke sin krafttilgang gjennom 15 års leiekontrakter.

– Økt mangfold

Utleieordningen er en del av regjeringens tiltak som i sum vil gi den kraftintensive industrien i Norge gode rammevilkår.

– Vi går inn for at det kan inngås avtaler om utleie av vannfall og kraftverk for perioder på 15 år eller for kortere tid. Utleie er viktig for at kraftsektoren skal virke på best mulig måte. Økt mangfold i bransjen er positivt for kompetanse og innovasjon. Utformingen av forslaget er samtidig i tråd med formålet om å sikre og styrke det offentlige eierskapet til vannkraftressursene, sier Terje Riis-Johansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.