KLIMA

Fysikere tror universet vil gå ut på dato

Universet vil uunngåelig kollapse om noen titalls milliarder år, tror amerikanske fysikere.

Asteroiden 2012 DA14 passerte nylig jorden på sin ferd gjennom verdensrommet. Det vil ikke vare evig, men forsvinne om noen titalls milliarder år, tror amerikanske forskere.
Asteroiden 2012 DA14 passerte nylig jorden på sin ferd gjennom verdensrommet. Det vil ikke vare evig, men forsvinne om noen titalls milliarder år, tror amerikanske forskere. Bilde: NASA
21. feb. 2013 - 09:56

Fysikere ved CERN-laboratoriet kunne i fjor begeistret fortelle at det legendariske Higgs-bosonet trolig var funnet.

Nå ser det ut til at oppdagelsen har gitt et uventet resultat: Kolleger i USA har ved hjelp av bosonets masse regnet seg fram til universets endelikt.

Den gode nyheten er at verden ikke vil opphøre å eksistere før om mange milliarder år. Men har forskerne rett, ligger apokalypsen nærmest innebygget som en ustabilitet i universets struktur.

Alternativt univers

– Det kan hende at universet vi lever i, er grunnleggende ustabilt og at alt sammen vil forsvinne milliarder av år fram i tid, sier Joseph Lykken, som jobber ved partikkelakseleratoren Fermilab i USA.

Han ser for seg at et «alternativt univers» vil dukke opp som en liten boble et eller annet sted. Bobleuniverset vil utvide seg med lysets hastighet og ødelegge alt på sin vei – forutsatt at Lykken har regnet riktig.

Kalkulasjonen er basert på massen til partikkelen som ble oppdaget ved det europeiske CERN-laboratoriet i fjor. Men forskerne er fortsatt ikke helt sikre på at det faktisk var Higgs-bosonet de fant.

Bosoner er en kategori partikler som blant annet omfatter fotoner – «lyspartikler» – i tillegg til Higgs og mange andre av universets grunnleggende bestanddeler.

Higgs-bosonet: – Den største partikkeloppdagelsen siden elektronet

Mørk materie

Også et av de andre premissene i Lykkens regnestykket er usikkert, ifølge den svenske fysikeren Mattias Blennow. Han antyder overfor Aftonbladet at de amerikanske forskerne kan ha glemt å ta hensyn til universets mørke materie.

Den mørke materien er et stoff som antas å gi ekstra masse til universet, men som ikke kan observeres med teleskoper og andre instrumenter som registrer lys og stråling.Dersom de amerikanske fysikerne har rett i sine dommedagsprofetier, er det neppe grunn til bekymring for oss jordboere.

Både jorda og solsystemet vil for lengst være borte når bobleuniverset eventuelt oppstår og sluker verden som vi kjenner den.

Les også: Nå vil Cern åpne døren til det mørke universet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.