ENERGI

Fusjonsenergi gjør seg klar til å konkurrere med fisjon

Vi behersket fisjon til strømproduksjon for over 70 år siden. Mye mer energirike fusjon har vært vanskeligere å få kontroll på til strømproduksjon.

Illustrasjonen er generert av Iter i deres CAD-system og viser hvordan det vil se ut inne i tokamaken. Plattformene (gulvene) er der for montering og blir tatt ut når driften i den lufttomme «smultringen» skal starte opp.
Illustrasjonen er generert av Iter i deres CAD-system og viser hvordan det vil se ut inne i tokamaken. Plattformene (gulvene) er der for montering og blir tatt ut når driften i den lufttomme «smultringen» skal starte opp. Illustrasjon: Brigantium/Bentley Systems

Iter er et enormt prosjekt hvor 35 land samarbeider for å bygge en gigantisk fusjonsreaktor i Sør-Frankrike. Den blir bygget som en tokamak, et prinsipp som ble foreslått av russerne Andrei Sakharov og Igor Tamm så tidlig som i 1950. Det som var teknisk umulig å bygge den gangen, er supplert med 70 års forskning og utvikling og ikke umulig lenger. Men denne typen kjernekraft kom litt i bakgrunnen i 1951, da man klarte å lage strøm generert med fisjon. Atomkraftalderen hadde begynt.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.