KLIMA

Full makt i Bellona

Bellona-leder Frederic Hauge har tilsynelatende full makt i organisasjonen, ettersom han kan peke ut både styreleder og to styremedlemmer.
Bellona-leder Frederic Hauge har tilsynelatende full makt i organisasjonen, ettersom han kan peke ut både styreleder og to styremedlemmer. Bilde: Ståle Andersen
Stein Jarle Olsen
23. feb. 2011 - 08:19

Opprinnelig ble Bellona stiftet av Frederic Hauge, Rune Haaland, Frode Haaland, Pål Bugge, Geir Arne Bore og Arne Åsbjørn Drangeid. Det sto også i stiftelsens vedtekter.

25 år senere er det kun Frederic Hauge som fortsatt har en tilknytning til Bellona. De andre fem har alle sagt fra seg sine rettigheter som stiftere, skriver Klassekampen.

Enerett

Ved to tilfeller, i 1994 og 2010, ble vedtektene endret, slik at det i dag heter at det kun var Frederic Hauge som stiftet organisasjonen.

Det innebærer at Hauge i dag har enemyndighet til å utpeke både styreleder og to styremedlemmer i Bellonas styre på fem.

– I 1994 tok styret konsekvensen av at fire av stifterne ikke lenger hadde kontakt med Bellona, og gjorde endringer i vedtektene. Dette var en enstemmig beslutning i styret. Endringene ble rapportert inn til fylkesmannen i Oslo og Akershus, som var de ansvarlige myndigheter på den tida, og gjort på formelt riktig måte, sier Hauge til Klassekampen.

Etter loven

I dag er det Stiftelsestilsynet som er ansvarlig for det juridiske. De var ikke klare over at det fantes flere stiftere enn Frederic Hauge og Rune Haaland, som var navnene i vedtektene etter 1994.

Seniorrådgiver Liv Tystad er skeptisk til at man kan si fra seg rettighetene.

– Stifter er noe du er en gang for alle. Stifternes rettigheter og plikter kan ikke fjernes. Det følger etter stiftelsesloven, sier hun til avisen.

Vil ikke være med

Medstifter Frode Haaland sier han ikke var klar over at han var fjernet fra vedtektene, men sier han ikke vil foreta seg noe.

– Jeg syns det er synd hvis aktivistene ikke lenger er med å bestemme de store linjene, og det er selvfølgelig synd hvis Frederic Hauge skal bestemme alt. Men at jeg skulle være med på å bestemme, det mener jeg blir fullstendig feil. Jeg hadde en historisk rolle, og ferdig med det, sier Haaland, som sier han sluttet i 1996 etter uenigheter med Hauge.

Sluttet gjorde også nestleder Marius Holm forrige uke etter det han kalte en "helhetsvurdering".

Les saken: Bellonas nestleder slutterLes mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.