OLJE OG GASS

Full gass fra Ormen Lange

Tore Stensvold
13. sep. 2007 - 13:33

To minutter over 11 startet gassproduksjonen fra Ormen Lange.

Norge er dermed på vei mot å bli verdens nest største gasseksportør.

Øker på

De første gassleveransene fra Ormen Lange til Storbritannia og Kontinentet vil være forholdsvis moderate, men gassvolumene vil gradvis øke utover høsten, opplyser Hydro i en pressemelding.

Feltet er nå startet opp med basis i tre ferdigstilte brønner. Ved full produksjon vil Ormen Lange kunne dekke opp til 20 prosent av gassforbruket i Storbritannia. Gassen skal eksporteres gjennom verdens lengste undersjøiske gassrørledning, Langeled.Historisk

Ormen Lange betegnes som et teknologis banebrytende prosjekt.

– Dette er en historisk milepæl for norsk industri, våre lisenspartnere og Hydro, sier Hydros prosjektdirektør for Ormen Lange/Langeled-utbyggingen, Tom Røtjer.

Tiden fram mot åpningsmarkeringen av Ormen Lange 6. oktober vil bli brukt til å teste produksjonen, og dette kan resultere i uregelmessige gassvolumer fra feltet.50 mrd.

Stortinget godkjente plan for utbygging og drift (PUD) for Ormen Lange-feltet, samt plan for anlegg og drift for gassrørledningen Langeled 2. april 2004.

Fase 1 av utbyggingen omfatter gassrørledningen Langeled, prosessanlegget på Nyhamna og offshoreinstallasjonene på Ormen Lange-feltet. Totalbudsjettet er ifølge Hydro innenfor en ramme på 50 milliarder kroner i 2003-kroneverdi.

10 års arbeid

– Vi har bygd ut Ormen Lange-feltet 10 år etter at det ble påvist av Hydro, takket være grundig planlegging som forutsetning for en mest mulig forutsigbar utbyggingsfase, sier Røtjer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– I tillegg har vi nytt godt av en leverandørindustri i verdensklasse og et nært samarbeid med feltpartnere, inkludert Shell som vil overta operatørskapet for feltet 1. desember. Prosjektet hadde heller ikke vært mulig å gjennomføre uten det tette eierskapet til prosjektet i hele Møre og Romsdal, sier Røtjer.

Til UK

Ormen Lange vil maksimalt kunne eksportere 70 millioner kubikkmeter gass og 50.000 fat kondensat daglig.

Gassen vil nå forbrukere i Storbritannia gjennom rørledningen Langeled, som etter Vesterled er den andre direkte eksportrørledningen til Storbritannia fra norsk kontinentalsokkel.

Les mer om Norges største utbyggingsprosjekt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.