ENERGI

Fukushima-topper må betale giganterstatning etter atomkatastrofen

Tidligere sjefer for atomkraftverket i Fukushima er beordret til å betale 13 billioner yen, over 970 milliarder kroner, i erstatning etter katastrofen i 2011.

Ødeleggelsene ble massive da jordskjelvet og tsunamien rammet Fukushima Daiichi-anlegget 11. mars 2011.
Ødeleggelsene ble massive da jordskjelvet og tsunamien rammet Fukushima Daiichi-anlegget 11. mars 2011. Foto: Tepco
13. juli 2022 - 10:10

En domstol i Japans hovedstad Tokyo slo onsdag fast at de fire tidligere sjefene for Tokyo Electric Power Company (Tepco) må betale milliarderstatningen, etter et søksmål fra overlevende og støttespillere i Fukushima.

Tre av Fukushima Daiichi atomkraftverks seks reaktorer var i drift da et massivt undersjøisk skjelv utløste en ødeleggende tsunami i mars 2011.

Minst 18.500 mennesker døde eller forsvant i tsunamien, og skjelvet førte til at kjølesystemet på atomkraftverket sviktet da enorme bølger oversvømmet reservegeneratorene.

Mange mistet hjemmet og jobbene sine, og store deler av regionen ble i en periode ulevelig.

Ulykken er den verste atomkatastrofen siden Tsjernobyl i Ukraina i 1986. Det arbeides for tiden med å avvikle atomkraftverket, en prosess som vil ta ti år.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.