ROMFART

Fuglesang er hjemme igjen

HELT: For mange er Christer Fuglesang en helt, men spørsmålet er om heltestatusen når lenger enn til dem som allerede har en liten fysiker i magen.
HELT: For mange er Christer Fuglesang en helt, men spørsmålet er om heltestatusen når lenger enn til dem som allerede har en liten fysiker i magen. Bilde: NASA
Mona Strande
25. jan. 2007 - 12:47

Rundt halv åtte i dag tidlig landet Christer Fuglesang på Arlanda i Stockholm.

Stor oppslutning

Der ble han møtt av et folkehav av skoleelever, romentusiaster og journalister - og romminister Maud Olofsson som ønsket Christer velkommen hjem.

- Vi har ventet alle disse årene, og selv om det er noen av oss som har tvilt underveis, så er vi glad for at du aldri har gjort det. Svenskene har lært seg å bruke ord som ISS og launch, og du har gjort mye for rominteressen her i landet. Vi er fantastisk glade for at du har vist en slik stolthet for ditt hjemland Sverige, sa romminister Maud Olofsson i sin velkomsttale.

Håper på økt interesse

- Jeg vil takke hele det svenske folk for den interesse og støtte dere har vist meg under denne reisen. Jeg er kjempeglad for at den interessen har vært tilstede, og at jeg har klart og formidle og dele den gleden jeg har følt med dere. Jeg håper dette skal øke interessen for romteknologi og naturvitenskap i Sverige. Jeg vil også takke min familie, Maud, den svenske romorganisasjonen og hele Sverige, svarte Christer.

- Velkommen til min hjemby

Deretter ble portrettet av ham avdekt i velkomsthallen. Bildet viser Christer i romdrakten, og har teksten "Welcome to my hometown - Christer Fuglesang the first Swedish astronaut".

Akkurat nå spiser Christer lunsj med den svenske regjeringen. Både dagen i dag og morgendagen er avsatt til ulike, offisielle arrangementer i Stockholm.

Den svenske avisen Aftonbladet følger Christers dager i hjembyen på nært hold.

Et gjennombrudd

Etter 14 års ventetid gikk Chirster Fuglesangs drøm i oppfyllelse da han klokken 02:47:34 natt til søndag 10. desember i fjor ble sendt ut i rommet som skandinavias første astronaut.

To dager før juleaften landet han igjen på landingsbanen til Kennedy Space Center, etter et svært vellykket opphold ved den internasjonale romstasjonen (ISS).

På sin debut i rommet fikk Fuglesang med seg tre romvandringer, og en stor mulighet for flere oppdrag i rommet i fremtiden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.