BYGG

Frykter togventing i 20 år

Truls Tunmo
27. jan. 2010 - 08:40
Vis mer

Før jul vraket Jernbaneverket Merkur som opposisjonspolitikere kaller et skandaleprosjekt. Nå skal det satses på det europeiske signalsystemet Europeen Rail Traffic Management System (ERTMS) som skal bygges ut til å bli et likt system i alle de europeiske landene.Etterlyser finansieringsplan

Systemet er estimert til å koste 15-20 milliarder kroner, og det vil ta minst 20 år å få på plass. Frp-politiker Bård Hoksrud i Transportkomiteen på Stortinget etterlyser en plan for hvordan det nye systemet skal finansieres.

– Finansministeren uttalte i flere intervjuer i romjulen klart og tydelig at man må bremse det offentlige forbruket. Nå frykter jeg at dette vil gå ut over både viktige jernbaneprosjekter og veiprosjekter. Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa må kunne redegjøre for hvordan hun skal klare å finne 15-20 milliarder kroner når vi allerede ligger 850 millioner kroner etter det som er budsjettert i Nasjonal Transportplan, sier Hoksrud.– For defensivt Høyres samferdselspolitiske talsmann Øyvind Halleraker.
– For defensivt Høyres samferdselspolitiske talsmann Øyvind Halleraker.

– For defensivt

Høyres samferdselspolitiske talsmann, Øyvind Halleraker, slakter Jernbaneverkets tidsperspektiv for det nye europeiske signalsystemet.

– Satsingen på jernbane har vært alt for dårlig i mange, mange år. Nå har vi andre visjoner for denne type samferdsel, og da nytter det ikke å bruke 20 år på å få på plass et nytt signalsystem. For å klare de økonomiske utfordringene må vi også opprette et samferdselsfond, og vi må for eksempel lære av Sverige hvordan de har løst dette. Jernbaneverket har en alt for defensiv holdning som ikke er tilfredsstillende. Passasjerene kan ikke vente i 20 år på et system som fungerer, sier Halleraker.

Spørs på budsjettet

– Halleraker har rett i at 20 år er for lang tid. Vi kommer til å utøve press på myndighetene for at vi skal klare å innføre systemet raskere. Vi bør klare det, men det er budsjettildelingen som avgjør om vi lykkes. Danmark skal ha systemet klart på 2400 kilometer jernbane innen 2022 og byggetiden der skal være 10 år, sier ERTMS-koordinator i Jernbaneverket, Geir Hansen til Teknisk Ukeblad.

MÅ VENTE: Å få på plass ERTMS-systemet kan ta 20 år, ifølge ERTMS-koordinator i Jernbaneverket, Geir Hansen.
MÅ VENTE: Å få på plass ERTMS-systemet kan ta 20 år, ifølge ERTMS-koordinator i Jernbaneverket, Geir Hansen. Truls Tunmo

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.