OLJE OG GASS

Frykter Snøhvit-flopp

REKORDSALG: StatoilHydro solgte rekordmye gass i 2007 til tross for produksjonsproblemer på Snøhvit.
REKORDSALG: StatoilHydro solgte rekordmye gass i 2007 til tross for produksjonsproblemer på Snøhvit. Bilde: Statoil
Per Erlien Dalløkken
11. juli 2008 - 09:58

Onsdag startet produksjonen på Snøhvit-anlegget på Melkøya igjen etter to måneders driftsstans.

«Robustgjøring»

Men ifølge Stavanger Aftenblads kilder blant Snøhvit-partnerne, er det nå en frykt for at det aldri vil la seg gjøre å fikse anlegget slik at det kan drive for full maskin i stedet for med kun 60 prosent kapasitet.

De legger inn i sine alternative planer muligheten for at anlegget aldri kommer til å produsere for fullt.

– Anlegget fungerer rent teknisk. Men det er nok noe spinkelt bygd med tanke på de klimatiske forholdene vi har her oppe. Vi er nødt til å robustgjøre anlegget for å få full produksjon, sa Tore Torvund, konserndirektør for Undersøkelse og produksjon i StatoilHydro, tidligere denne uka.

Les også:

Tvil

StatoilHydros medeiere til Snøhvit, det vil si Gaz de France Norge, Hess Norge AS, Petoro AS, RWE Dea Norge AS og Total E&P Norge AS, skal ifølge Aftenbladet være tvilende til at hovedentreprenør Linde er i stand til å utføre utbedringene.

Det skal også herske tvil om hvorvidt anlegget kan bygges om uten å ødelegge lønnsomheten, samt at det fortsatt ikke er sikkert at anlegget vil kunne øke kapasiteten fra dagens 60 prosent selv etter de ekstra investeringene.

– At det blir ombygging er rimelig sikkert, men hvor omfattende den blir er det for tidlig å si noe om i dag. Inntektsbortfallet er betydelig når vi ikke er i produksjon. Det er derfor vi er opptatt av å komme i drift igjen. Men full produksjon blir det ikke før nærmere 2010, sier informasjonssjef Sverre Kojedal til NRK.

Eksperter frykter feildesign på Snøhvit

Snøhvit: Fakling er eneste løsning

Startvansker og vedlikehold rammer StatoilHydro

Svir av mye CO2 på Snøhvit

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.