BYGG

Frykter kollisjon mellom redusert utslipp og økt ombruk av bygg – jokeren er fiberarmering

Byggenæringen kan redusere utslippene ned opp mot 35 prosent og spare en halv milliard kroner innen 2030. Forutsetningen er økt bruk av stålfiber som armering og redusert bruk av stangarmering. Men noen frykter at dette kan gi økte utslipp og gjøre ombruk vanskeligere.

Fiber helles i betongblanderen til et prøvestøp. Bildet er fra et prosjekt der Veidekke ønsket å bruke fiber i bærende konstruksjon, men måtte nøye seg med et prøvestøp fordi rådgivende ingeniør ikke våget å ta spranget. Dette skjedde i 2008, nå blir det lettere å bruke fiber.
Fiber helles i betongblanderen til et prøvestøp. Bildet er fra et prosjekt der Veidekke ønsket å bruke fiber i bærende konstruksjon, men måtte nøye seg med et prøvestøp fordi rådgivende ingeniør ikke våget å ta spranget. Dette skjedde i 2008, nå blir det lettere å bruke fiber. Foto: Joachim Seehusen

Før sommeren startet to prosjekter med en rekke større aktører i byggenæringen, begge med millionstøtte fra Forskningsrådet. Det ene, kalt Fibercon, har som mål å bruke fiberarmering i bærende konstruksjoner. I dag er fibre, primært stålfiber, nesten utelukkende brukt på gulv støpt mot grunn.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.