KRAFT

Frp vil endre Enova

VIL BREMSE ENOVA: Det siste vi trenger er et statlig foretak som får finne på nye oppgaver når de opprinnelige oppgavene forsvinner, sier Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen..
VIL BREMSE ENOVA: Det siste vi trenger er et statlig foretak som får finne på nye oppgaver når de opprinnelige oppgavene forsvinner, sier Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.. Bilde: Truls Tunmo
Øyvind LieØyvind Lie
15. nov. 2011 - 07:14

Partiet er ikke tilfreds med Enovas rolle, og mener det er meningsløst at selskapet skal sitte igjen med budsjett på nesten 2 milliarder kroner mens hovedoppgaven blir overtatt av de grønne sertifikatene.

– Enova ble opprettet for å stimulere fornybar energi og energieffektivisering. Førstnevnte ivaretas nå av grønne sertifikater, da må det reflekteres i Enovas budsjetter. Vi kan ikke ha noe av at det primære målet er at Enova skal bestå og så må regjeringen lete etter nye oppgaver, sier Frps finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

Les også: Utsetter budsjettkutt for Enova

Satser på varme

I det alternative budsjettet, som legges fram onsdag, vil Frp stramme Enovas tøyler og la foretaket primært satse på varme, hvor det i dag ikke finnes noen markedsbaserte støtteordninger.

– I vårt alternative budsjett forslår vi at Enova beholder 400 millioner til varmesatsing. Jeg tror tiden er moden for mer "nærvarmesatsing", etter mye fjernvarmeutbygging i det siste. Vi skal utnytte spillvarme som i dag går tapt, men utover det bør vi satse på lokalt tilrettelagte løsninger, sier partiets energipolitiske talsmann Per-Willy Amundsen.

Les også: Vil ha Enova-midler til næringsbygg

Stort industripotensial

Frp vil også at Enova opprettholder arbeidet med energisparing i industrien.

– Vi mener Enova bør beholde 150 millioner kroner til energisparing i industrien. Akkurat nå er det knapt noen prosjekter som har lagt beslag på midler, men de bør ha en sum som gjør at nye, gode prosjekter kan realiseres. Potensialet her er stort, sier Amundsen.

Enovas program for energisparing i husholdningene synger på siste verset i Frps forslag.

– Vi foreslår å styrke satsingen fra 40 til 110 millioner kroner for 2012, men utvider ordningen til også å inkludere alle typer varmepumper og vedovner, samt etterisolering av bygg. Det gir tiltak som favner flere typer husholdninger. Fra 2013 ønsker vi at energisparing stimuleres gjennom skattesystemet eller såkalt hvite sertifikater, og vi fremmer forslag om det i Stortinget, sier Amundsen.

Les også: – Enova risikerer budsjettkutt

Borekompetanse

Enovas tiltenkte teknologisatsing mener Frp bedre utføres av andre.

– Det er opprettet en rekke sentre for miljøvennlig energiteknologi. Disse bør styrkes fremfor å bygge opp Enova parallelt. Vi styrker bevilgningene til forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME) med 100 millioner kroner fra dagens 140 millioner, sier Amundsen.

Inkludert i den summen er et forslag til å opprette et senter for geotermisk energi, hvor Frp ønsker at Norge bidrar med sin borekompetanse til å bedre høste av varmeressursene i jordskorpen.

– Ha med Halden

Partiet foreslår også at Halden-miljøet blir bedre inkludert i den politiske varmen.

– De er et globalt anerkjent miljø innen sikkerhet og styringssystemer for kjernekraftverk. Reaktorkompetanse er viktig i en verden som kommer til å bygge mer kjernekraft, sier den Amundsen.

Frp ønsker også å styrke satsingen på miljøteknologi med 50 millioner kroner og vil bevilge 16 millioner til prosjektering av en demonstrasjonspark for havvindmølleteknologi.

Vil fjerne avgiften

Med innføring av grønne sertifikater mener Frp det er naturlig at Enovas inntekter fra ekstraavgift på nettleien forsvinner.

– Enova har fått nær 800 millioner kroner årlig fra nettavgiften. Nå som de grønne sertifikatene innføres, er det naturlig at dagens avgift fjernes. Hvis ikke blir det bare nok et eksempel at avgifter er tilnærmet umulig å fjerne, selv når avgiftens formål dekkes av nye ordninger, sier Solvik-Olsen.

– Ivaretar skattebetalerne

Han mener regjeringen i mange år har brukt Enova til å skryte på seg mål som ikke oppnås, og at regjeringen kan fraskrive seg ansvar når målene ikke nås.

– Det siste vi trenger er et statlig foretak som får finne på nye oppgaver når de opprinnelige oppgavene forsvinner. Derfor gjør vi disse endringene, som vi mener både gir en mer målrettet satsing på energi- og miljøteknologi samtidig som de ivaretar skattebetalernes interesser, sier Solvik-Olsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.