KRAFT

Frp: – Utenlandske entreprenører gir lavere nettleie

IBEDRE VILLKÅR ENN HJEMME: Det blir feil å kalle det sosial dumping og misbruk av arbeidskraft når arbeidere tjener bedre enn de ellers ville gjort i sine hjemland, sier Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.
IBEDRE VILLKÅR ENN HJEMME: Det blir feil å kalle det sosial dumping og misbruk av arbeidskraft når arbeidere tjener bedre enn de ellers ville gjort i sine hjemland, sier Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.Bilde: Truls Tunmo
Øyvind LieØyvind Lie
7. sep. 2011 - 13:03

Frp har tidligere tatt til orde for at definerte prosjekter skal kunne hente inn anbud fra utenlandske selskaper, med mannskap som jobber “nordsjøturnus” og så reiser hjem igjen.

Bakgrunnen er å kunne bygge ut store prosjekter, for eksempel vei, uten at det skaper press i økonomien.

Det samme prinsippet gjelder også for kraftlinjer, ifølge Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

– Vi bør se på hvordan vi kan dekke behovet for infrastruktur uten å ødelegge norske selskapers konkurranseevne, og samtidig spare skattebetalernes penger, sier Solvik-Olsen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Entreprenører advarer Statnett

For firkantet

Saken er blitt aktualisert etter at Teknisk Ukeblad – Statnett bryter lønnsforskriften at det kroatiske entreprenørselskapet Dalekovod, som bygger Sima-Samnanger-linjen for Statnett, ikke betaler arbeiderne sine når været er så dårlig at det er umulig å arbeide. El & It Forbundet mener dette er .

– Denne saken bør også reise en debatt om vi er litt for firkantet med hensyn til hvordan vi oppfører oss i forhold til utenlandske selskaper, og i hvilken grad man skal tillate at de tar med seg sine avtaler til Norge, som tross alt gir arbeiderne bedre forhold enn de ville hatt i sine hjemland, sier Solvik-Olsen.

Samtidig understreker han at når man gjør ting i Norge, må man forholde seg til regelverket.

– Man kan være enig eller uenig i avtaleverket med fagbevegelsen. Men vi har ingen intensjoner om å gå inn og nekte arbeidstakerorganisasjonene å inngå avtaler med sine arbeidsgivere.

Men det er et dilemma. Det blir feil å kalle det sosial dumping og misbruk av arbeidskraft når du gir folk en jobb der de tjener bedre enn de ellers ville gjort i sine hjemland, sier Solvik-Olsen.

Les også: Dalekovod vil følge norsk lov

– Regjeringen tar ikke tak

Det han er betenkt over, er når arbeiderne risikerer å sitte igjen uten lønn i mange dager i strekk, slik tilfellet var for Dalekovods ansatte på Hardangerlinjen.

– Det reagerer jeg på, det må man gripe fatt i. Da er det et paradoks at staten som oppdragsgiver, selv om det skjer via andre, ikke har grepet politisk fatt i dette.

Regjeringen som eier og Statnett er veldig på hugget hvis private selskaper gjør ting som kan kalles sosial dumping, sier Solvik-Olsen.

Må ha ansvar

Energiminister Ola Borten Moe har – Statnett har ikke hovedansvaret i Hardanger Statnett i at det er Dalekovod og ikke Statnett som har hovedansvaret for å rydde opp, noe også arbeidsrettsadvokater har sagt seg enig i.

Solvik-Olsen peker likevel på at Statnett og regjeringen har et ansvar.

– Ut fra den politikken som føres av dagens regjering, er det helt horribelt at staten er involvert i en slik sak. Regjeringen bør ha ansvar for at statlige selskap følger lover og regler, sier han.

Presser Dalekovod til å gi arbeiderne lønn

Bra med optimalisering

Høyres energipolitiske talskvinne Siri Meling setter pris på at man har ordnede forhold i norsk arbeidsliv, og er glad for at saken i Hardanger ble avslørt.

– Det er viktig at Statnett optimaliserer sine prosjekter for å få mest mulig ut av hver krone. Men det må være innenfor lovverket. Så er det slik at store offentlige prosjekter skal ut på anbud. Da kan utenlandske selskaper være med å konkurrere. Det er en del av markedsdynamikken som vi er positive til, sier Meling.

Samtidig mener hun det er viktig at kompetansen i Norge på bygging av de største høyspentlinjene opprettholdes.

– Men de norske selskapene må jobbe smart for å være konkurransedyktige. De lever ikke i en isolert, skjermet verden, sier Meling.

Les også: – Norske entreprenører skal få oppdrag

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.