ENERGI

Freyr-aksjen krakket nær 40 prosent etter tallslipp

Batterifabrikken i Mo ble satt på pause og førte til kursras på New York-børsen torsdag.

I mars ble første byggetrinn av batterifabrikken Giga Arctic på Mo ferdigstilt, men videre utvikling av anlegget settes nå på pause.
I mars ble første byggetrinn av batterifabrikken Giga Arctic på Mo ferdigstilt, men videre utvikling av anlegget settes nå på pause. Foto: Freyr
Gunhild HaugnesGunhild HaugnesJournalist
9. nov. 2023 - 16:24

Batteriselskapet Freyr, som er notert på New York-børsen, la torsdag ettermiddag frem tall for tredje kvartal 2023. Selskapet tapte ti millioner dollar, tilsvarende 110 millioner kroner, i kvartalet. Store kostnadskutt skal nå gjennomføres.

Ved børsåpning i USA torsdag falt Freyr-aksjen som en stein og var ved stengetid ned 38 prosent. Aksjen har falt over 80 prosent fra toppnoteringen for et års tid siden og sluttkurs torsdag priser selskapet til rundt 290 millioner dollar på børsen.

I kvartalsrapporten opplyser Freyr at byggingen av batterifabrikken i Mo i Rana settes på pause. Dette fordi selskapet mener det er for dårlige rammevilkår i Norge og Europa for øvrig i forhold til de gunstige støttetiltakene i USA. Allerede i februar varslet selskapet at det ville investere mer i USA på bekostning av Europa ettersom avkastningen der er større.

«Norge og Europa har ennå ikke tilbudt et konkurransedyktig svar på U.S. Inflation Reduction Act (IRA) eller lignende insentiver i Canada», skriver selskapet i sin kvartalsrapport.

Det opplyses samtidig at selskapet vil fortsette å jobbe med interessenter i Norge og Europa for å få mer attraktive rammevilkår.

Skal halvere pengebruken

I juli fikk Freyr tilsagn om milliardstøtte fra EUs innovasjonsfond, men sa da at det ikke var nok til øke tempoet på byggingen av gigafabrikken i Mo i Rana.

DN skriver at det i presentasjonsmaterialet for kvartalet fremkommer at Freyr i mars ba Næringsdepartementet om en støttepakke på totalt 800 millioner euro – tilsvarende 9,5 milliarder kroner – for Giga Arctic, men at selskapet ikke nådde frem med det.

Selskapet hadde ved utgangen av kvartalet 328 millioner dollar i likvider og ingen gjeld, og venter å ha rundt 250 millioner dollar i kontanter ved utgangen av året. Etter å ha implementert kostnadskuttene, venter selskapet å halvere pengebruken neste år i forhold til i år.

– Ikke i mål,  men fremgang, sier investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, om tek-fremskrittet til Freyr ved pilotanlegget i Mo i Rana.
Les også

Investeringsdirektør om Freyr-melding: – Absolutt gode nyheter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.