KRAFT

– Fremtiden blir elektrisk

POLITISK VALG: - Fremtiden er elektrisk, mener Neteland, som velger nett foran fjernvarme. - Men det er et politisk valg.
POLITISK VALG: - Fremtiden er elektrisk, mener Neteland, som velger nett foran fjernvarme. - Men det er et politisk valg. Bilde: mona sprenger
Mona Sprenger
8. mars 2010 - 12:38
Vis mer

BERGEN: Strålende sol, hvit snø og korsang i foajeen til Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK). Mottakelsen kunne ikke være bedre.

– Flott vær dere har?

– Ja, svarer konsernsjef i BKK, Atle Neteland, med et alvorlig drag om munnen.

– Vi hadde helst sett at det hadde regnet. Det har aldri før ligget snø så lenge i Bergen og på fjellet er det minimalt, fortsetter han.

Gir statstråden tidsfrist

I forrige uke reiste olje- og energiminister, Terje Riis-Johansen hjem fra vinterferie, for å informere om kraftsituasjonen i Norden som er alt annet enn normal. Statrådens partifeller vil at reservegasskraftverkene i Trøndelag skal startes opp som et tiltak mot de høye strømprisene.

mona sprenger
– Det er ikke aktuelt, sa Riis-Johansen, som derimot kan si ja til den kontroversielle kraftlinjen fra Sima til Samnanger. Den motstanderne har døpt monstermaster og tegnet inn på mesterverket ”Brudeferden i Hardanger”. En nødvendighet, mener Neteland, som i vinter har levd med at deler av Bergen kan bli mørklagt hvis en av to overføringslinjer inn til Vestlandshovedstaden svikter.

– Det er mange Sp-ordførere i Hardanger som er i mot kraftlinjen, så jeg skjønner at dette er en tung sak for Riis-Johansen. Men det finnes ikke noe alternativ. Kabel blir for dyrt. Og Bergen uten strøm ville ikke vært noe særlig for olje- og energiministeren, sier han med et smil om munnen.

Hvis Statnett skal komme i gang med byggingen av kraftledningen i år, må statsråden gi sitt bifall før påske.

– Det betyr at han har fire uker på seg til å gi klarsignal. Hvis ikke blir det ett års utsettelse, sier Neteland.

Tørre vannmagasin

For det har stormet rundt BKK de siste årene. Kraftledningen gjennom Norges turistmål nummer en, har vakt sterke følelser. Hardinger har dratt i busslast til hovedstaden for å demonstrerer foran Stortinget. Erna Solberg vil ikke bygge linjen. Så kom vinteren ingen har regnet med. Kulde, snø og vannmangel. Aldri før har strømforbruket vært høyere i Bergen, og Statnett-sjefen Auke Lont er svært bekymret. BKK fikk beskjed om å øke sin egen produksjon for å dempe belastningen på de to linjene som går inn til regionen. Det gikk ikke:

– Da ville magasinene våre gått tomme før påske, hva gjør vi da fram til snøen smelter? Derfor kjører vi nå med redusert sikkerhet for å spare vann. Vi har forsterket beredskapen utenfor arbeidstiden og håper at vi slipper uvær, sier Neteland, som er bekymret for snøforholdene i fjellet.

– I forhold til normalt mangler vi to TWh i snøfylling. Det er mye kraft og ganske så spesielt. Denne vinteren er helt ytterst på sannsynlighetskurven, men vi må dimensjonere nettet for den mest ekstreme situasjonen.

– BKK har tidligere blitt beskyldt for å overdramatisere situasjonen, blant annet av Bergens Tidende. Har pipen nå fått en annen lyd?

– Kritikeren har ikke så gode argumenter lenger.

VANNMANGEL: - I forhold til normalt mangler vi to TWh i snøfylling. Det er mye kraft og ganske så spesielt, sier Neteland.
ADVARER: - Bergen uten strøm ville ikke vært noe særlig for olje- og energiministeren, mener konsernsjef i BKK, Atle Neteland, som gir ministeren fire uker på å gi et klarsignal for den kontroversielle kraftlinjen , Sima -Samnanger. mona sprenger

– CO2- rensing blir voldsomt dyrt

– Fra 15. mars blir deler av Vestlandet skilt ut som eget markedsområde for kraft. Vil det bety høyere strømpris ?

– Strømprisen går nok noe opp, men det er vanskelig å spå. Det kan jo plutselig bli vått. Det har skjedd før her i Bergen.

– I Midt-Norge er det mange som mener at man nå bør sette i gang reservekraftverkene. Hadde du ønsket å ha noen tilgjengelig også her i området?

– Vi diskuterte om vi skulle få tak i noen for fem år siden, men la det bort. Vi har jo snart gasskraftverk på Mongstad. Ennå er det bare i oppstartsfasen, men når det er fult operativt, vil det hjelpe godt. Så neste vinter vil det bli bedre.

– Dere vurderte også å bygge et gasskraftverk på Mongstad, men la det bort. Hvorfor det?

– Vi så ikke noe lys i CO2-rensetunnelen. Det er en veldig tung sak. Det er så voldsomt, så omfattende og så kostbart. Hvis det endrer seg, er det mulig å ta prosjektet fram igjen. Men vi har jo voldsomt med fornybar kraft som vi kan bygge ut – vind og vann.



Tviler på EUs fornybar mål

– Selv om vi nå er inne i en anstrengt kraftsituasjon, går vi mot en overskuddssituasjon i Norden. Og vi kan bli pålagt gjennom fornybardirektivet å øke fornybarproduksjonen ytterligere. Hvordan vil det påvirke satsingen på fornybar kraft?

– Hvis vi ikke får bygd kraftledninger, vil vi få et overskudd, Det vil bety lavere inntekter for oss som skal leve av det. Det vil bli spesielt alvorlig for småkraftprodusenter, som har investert store summer i framtidige høye energipriser. Vi får bare håpe at industrien ikke klapper sammen, men ser seg tjent med å være her.

– Men vil vi få noen nye investeringer?

– Nei, det vil stoppe helt opp. BKK har hele tiden vært klar på at nettet må komme først, deretter kraftutbyggingen, sier Neteland.

– Men det tar 10 til 12 år å få på plass en kraftlinje. Det betyr at vi ikke vil rekke EUs 20-20-20-mål?

– EUs mål er det ikke mulig å nå, men det burde være mulig å få på plass kraftlinjer raskere. Vi ser nå at England tar sikte på å få fortgang i sine prosesser, sier konsernsjefen, som likevel tar sikte på å satse på vann og vind i årene framover.

Trapper ned bredbåndssatsingen

Bredbåndssatsingen trappes ned – og BKK har kuttet ut å levere fiber til privatpersoner. Det har Statkraft som eier 49,90 prosent av selskapet bestemt. Dette har de tillitsvalgte i BKK reagert kraftig på.

– Dette kan jeg ikke si noe særlig om. Du får snakke med de tillitsvalgte, sier Neteland.

– Eierne av BKK har også de siste årene tatt stort utbytte. Dette har blitt kritisert. Hva er ditt syn i denne saken?

–Vi har hatt god egenkapital og dette har ikke svekket BKK vesentlig. Hvis kapitalsituasjonen endrer seg, regner vi med at eierne vil oppføre seg ansvarlig og at det går greit.

– Men tror du at bredbånd vil gi økonomisk gevinst til de kraftselskapene som satser på det? Så langt har det jo bare vært et tap.

– Dette er langsiktige investeringer som kraftutbygginger, så vi regner ikke med å tjene penger før om 20 år. Vi leverer fiber fortsatt til bedriftsmarkedet og skal fortsatt drive med fiberinfrastruktur. Vi er nå i ferd med å lage et eget selskap som skal drive med dette, sier konsernsjefen.

BEKYMRET: Konsersjef i BKK, Atle Neteland frykter at en av to linjer inn til Bergen skal ryke. Det vil mørklegge deler av Bergen.
BEKYMRET: Konsersjef i BKK, Atle Neteland frykter at en av to linjer inn til Bergen skal ryke. Det vil mørklegge deler av Bergen. mona sprenger

– Framtiden er elektrisk

– BKK har også investert store summer i fjernvarme. Det har heller ikke vært lønnsomt så langt?

– Vi begynte i 2001 og har investert 500 millioner kroner i å bygge infrastruktur fra Rådalen til sentrum. Og i år vil være det første året vi ikke har røde tall. Dette er også lange investeringer, sier Neteland, som forklarer investeringen med at det er fornuftig å bruke energien fra søppelforbrenningen i Rådalen.

– Men nå havner mye av søpla vår i Sverige, for det er billigere å kvitte seg med den der.

– Ja, men det er BIR (Bergensområdets Interkommunale Renovasjonsselskap) sitt problem.

– Bergen og Omegn Boligbyggelang (BOB) er svært kritisk til fjernvarmeplikten, som har ført til at de har stoppet lavenergiutbygginger. Vil det blir et problem for fjernvarmesatsingen at fremtidens boliger vil trenge mindre energi?

– Hvis det hadde vært opp til oss, hadde vi bare bygd ut el, men fjernvarme er et politisk valg som vi i BKK er helt uenige i fordi framtiden blir elektrisk. Men det er ønsket av politikerne.

– Hvorfor mener du at framtiden blir elektrisk?

– All fornybar energi går via el. Alle nye boliger vil bli svært energieffektive og den billigste oppvarmingsformen er el-nettet. Det er mye billigere enn å bygge ut ett fjernvarmenett, som er svært dyrt. Men vi må tilpasse oss den gjeldende politikken, og vi trenger tilknytningsplikten for at det skal være forsvarlig å bygge infrastrukturen, sier konsernsjefen.

Fra Hardanger

Atle Neteland er selv fra Hardanger og setter stor pris på friluftslivets gleder.

– Jeg går mye i fjellet og jakter mye på hjort, elg og rein. I kveld skal jeg på rypemiddag.

– Hvordan blir du nå mottatt i Hardanger?

– Vi kommuniser godt vi, selv om vi er uenige, smiler konsernsjefen, som opplever at den svært spesielle vinteren har bevist at BKK har hatt rett hele tiden.

– Det finnes ikke noe alternativ til Sima-Samnanger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.