Framtiden i våre hender: Oljefondet oppnår ikke sine klimamål

Oljefondet mislykkes i å nå sine klimamål fordi det ikke støtter aksjonærforslag om at oljeselskap skal kutte sine utslipp, ifølge en Framtiden i våre hender-rapport.

– Oljefondet må rett og slett skjerpe seg hvis de skal levere på sitt eget mål om å være ledende på klima, sier Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender.
– Oljefondet må rett og slett skjerpe seg hvis de skal levere på sitt eget mål om å være ledende på klima, sier Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender. Foto: Mariam Butt/NTB
29. apr. 2024 - 07:07

I rapporten har organisasjonen sett på om Norges Bank Investment Management (NBIM) i løpet av 2023 stemte for klimaforslag på generalforsamlingene til oljeselskap og banker som låner ut penger til dem.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters tar rapporten blant annet for seg stemmegivningen til Statens pensjonsfond utland – oftest omtalt som Oljefondet – ved 16 klimaresolusjoner i store oljeselskaper.

– Stort klimaproblem

Fondet støttet sju av forslagene, ifølge gjennomgangen, mens organisasjonen mener fondet støttet «klimaskadelige» strategier i de siste ni tilfellene.

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, sier at Oljefondet har et stort klimaproblem.

– De fortsetter å være investert i store oljeselskaper som aktivt motarbeider klimaregulering. I tillegg lar de være å stemme ja til forslag som kunne tatt selskapene i en grønnere retning. Stikk i strid med egne mål og egen klimastrategi, sier Riise i en pressemelding.

– Skjerpe seg

I meldingen skriver organisasjonen at målet for NBIMs ansvarlige forvaltning ifølge deres egen klimahandlingsplan er «å arbeide for at selskapene i investeringsporteføljen innretter virksomheten slik at den er forenlig med globale netto nullutslipp i tråd med Parisavtalen».

– Oljefondet må rett og slett skjerpe seg hvis de skal levere på sitt eget mål om å være ledende på klima, sier Bakken Riise.

– Jeg utfordrer dem til å gripe muligheten de har til å påvirke selskapers klimaforpliktelser i mer klimavennlig retning gjennom sin stemmegivning.

SAS-fly av typen Airbus A320neo er satt på bakken på grunn av tekniske inspeksjoner.
Les også

Innstiller påske-avganger: SAS må sette Airbus-fly på bakken

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.