INDUSTRI

Fra taper til budsjettvinner

AVGIFTSØKNING SOM SVIR: Kronos Titan i Fredrikstad må ut med 7 millioner kroner ekstra i avgifter neste år som følge av regjeringens foreslåtte avgiftsøkning.
AVGIFTSØKNING SOM SVIR: Kronos Titan i Fredrikstad må ut med 7 millioner kroner ekstra i avgifter neste år som følge av regjeringens foreslåtte avgiftsøkning. Bilde: Kronos Titan Fredrikstad

Kronos Titan AS i Fredrikstad går fra å være budsjettaper til budsjettvinner på ett år.

Opp og ned

På denne tiden i fjor varslet selskapet om problemer fordi de ble rammet av at mineraloljeavgiften ble nær doblet fra 42,9 øre til 84,5 øre literen.

Les også:

Nå ser det ut til at Kronos får nyte godt av en desto kraftigere avgiftsreduksjon, til 12 øre per liter (86 prosent). Det betyr rundt 14 millioner kroner spart for industribedriften som produserer titandioksidpigment til bruk i maling, plast og papir.

Slutt på forskjellsbehandling

Det er den rød-grønne Østfoldbenken på Stortinget som i dagens utgave av Demokraten går ut med de positive budsjettlekkasjene for fylket.

Ifølge Svein Roald Hansen (Ap) og May Hansen (SV) skal Kronos Titan i 2009 få de samme avgiftsbetingelsene for kjøp av fyringsolje som for eksempel treforedlingsindustrien.

– Dette har vi jobbet for i tre og et halvt år nå. Så at vi endelig får gjennomslag, er helt suverent. Det er et signal om at regjeringen i hvert fall tenker i retning næringspolitikk, og det skal de ha honnør for, sier direktør Per Thoen i Kronos Titan til TU.no.

Underskudd

Kronos Titan bruker i et normalår 17 000 tonn mineralolje som brensel i pigmentproduksjonen. 10.000 tonn går til dampproduksjon, mens 7.000 tonn går til oppvarming av kalsineringsovner.

I år har de totale energikostnadene vært 63 millioner kroner, over ti prosent av de totale produksjonskostnadene. Energiforbruket er 300 GWh.

Det amerikanskeide selskapet har slitt med røde tall i flere år. 2007 endte med et negativt årsresultat på nesten 28 millioner kroner.

Langt bedre rammebetingelser

Med de ekstra sju millioner kronene i avgift for inneværende år, legger ikke Thoen skjul på at 2008 også vil ende med stygge tall.

– Nå ser vi imidlertid lysninger i horisonten. I tillegg til den reduserte grunnavgiften på olje kommer vi neste år inn i et nytt CO2-regime som betyr kostnadslette for oss. Nå får vi 87 prosent frikvoter etter å ha betalt full avgift i alle år. Hvis i tillegg valutasituasjonen holder seg, får vi en betydelig forbedring, varsler Kronos Titan-sjefen.

Selskapet eksporterer 85 prosent av produktene og har i dag 170 ansatte.

– Utflagging er ikke noe tema her hos oss i dag. Vi har klare signaler fra eierne om at vi skal fortsette å konkurrere og satse langsiktig, forteller Thoen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.