ARBEIDSLIV

Fra skoletaper til datavinner

Hugo Ryvik
20. juni 2002 - 14:07

- Den gangen var det ingen som trodde at jeg noen gang kom til å gå på skole igjen. Grunnskolen fullførte jeg bare halvveis. Strengt tatt skulle jeg ikke hatt karakterer i det hele tatt, sier han.

Dette skjedde 23 år tilbake. For elleve år siden grunnla den runde rødtoppen Andresen det som i dag er en av de mest spennende nye teknologibedriftene her til lands; Cardiac AS.

I år har selskapet for alvor fått vind i seilene. En fersk treårs avtale med Siemens innebærer at Cardiacs egenutviklede programvare Imatis er blitt en del av Siemens nye elektroniske pasientjournalsystem. Industriutgaven sprer seg stadig fortere i norsk industri. Skoletaperen har skapt en suksess.

Presset til skolegang

Hvordan i all verden kan en skoleavhopper nå så langt? Svaret er en kombinasjon av spark i baken fra en smart arbeidsleder, inspirasjon fra yrkeslivet og en sterk egen drivkraft.

- Magnar Reppesgård, som var leder på Norcems mekaniske verksted, lot meg bare få jobbe der hvis jeg fortsatte å gå på skole. Så jeg begynte på yrkesskolens maskinlinje. Etter hvert begynte jeg å se sammenhenger mellom det jeg lærte på skolen, og virkeligheten.

Morten fullførte skolen med glans. To år senere tok han fagbrev som industrimekaniker. På Treschow Fritzøe kom han i kontakt med fagskolestudenter som gikk på full lønn og jobbet i helgene. Det var lurt, tenkte Morten, og gjøv løs på fagskolens maskinlinje med stor iver. Resultatet ble toppkarakterer.

Deretter gikk turen til Norges Tekniske Høgskole (NTH). Fortsatt jobbet han alle helger og ferier på Treschow Fritzøe.

Sjokkstart på NTH

- På NTH fikk jeg nesten kultursjokk. Jeg var elendig i matematikk og engelsk og slet vanvittig det første året. Det var helt forferdelig. Jeg jobbet 26 timer i døgnet, sukker Andresen

Etter den vanskelige starten løsnet det. Morten valgte fag innen kybernetikk og numerisk matematikk. Fire år senere var han ferdig og begynte umiddelbart på doktorgraden. Han fikk et stipend hos Statoil. Prosjektet gikk ut på å utnytte produksjonssystemet i en totaloptimalisering av hele verdikjeden innen gass.

Men samtidig startet han Cardiac, og tiden ble for knapp til å fullføre doktorgraden.

- Jeg har alltid hatt en drøm om å drive for meg selv. I ungdomstiden drev jeg blant annet med billakkering og smijernsrekkverk, sier han.

Men Cardiac var noe helt annet. I studietiden lekte han seg med en Commodore 64 og ble snart hekta på data. Dermed fikk han lyst til å kombinere faget sitt med IT. Med Cardiac så han for seg en liten bedrift med to-tre ansatte som utførte programmeringsoppdrag for andre.

Men det varte ikke lenge før bedriften tok av. Allerede i starten fikk han viktige oppdrag for Statoil og Framo.

- Vi satt og programmerte med campingbord og kleskurver som kontorpult på loftet hjemme hos meg, mimrer Morten. Snart vokste bedriften til seks-syv mann.

Ville til topps

I 1996 begynte Morten å utvikle en egen programvare. En femårs kontrakt med Statoil på utviklingsarbeid fikk ham i gang. Statoil hadde bestilt et forretningssystem (ERP) fra SAP.

Morten så en brosjyre hvor systemet ble beskrevet som en plattform for å sy sammen alt av administrative systemer. På baksiden av brosjyren var det bilde av en rulletrapp som gikk rakt opp i himmelen. Dit vil jeg også, tenkte han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Vi så at ingen tekniske datasystemer klarte å snakke sammen. Ideen var å lage en SAP for tekniske data, forteller Morten. Etter fem års utviklingsarbeid ble den første versjonen av Imatis tatt i bruk av Noah i 2001. I dag står blant annet Borealis, Elkem, Norsk Hydro og Statoil på referanselista.

Samarbeider med HiT

Bedriften har vokst til 28 ansatte og holder nå til i Porsgrunn. Årsaken til plasseringen er et nært samarbeid med Høgskolen i Telemark (HiT). 22 av de ansatte er sivilingeniører - de fleste er rekruttert direkte fra linjene for automatisering og prosess ved HiT og kybernetikklinjen på NTNU.

Tross en skjev start har Morten Andresen rukket mye de første 39 årene av sitt liv. Kone, to jenter og en gutt har han også maktet å skaffe seg. Nå er han tilbake på gamle tomter, født og oppvokst som han er i Larvik. Sine gamle hobbyer har den tidligere orienteringsløperen, sportsjournalisten og fotografen fått lite tid til å dyrke.

- Men i år har familien fått ny båt på 28 fot som det går an å overnatte i. Det er herlig å ferdes i den fantastiske skjærgården vi har her.

Den tidligere skoletaperen er blitt et bilde på suksess, og gir gjerne gode råd til ungdom som er under utdanning eller på vei ut i yrkeslivet: - IT-spissingen blir mindre og mindre attraktiv. Behovet for å kombinere praktiske fag og IT blir stadig viktigere.

Hør etter, ungdom! Med sin varierte bakgrunn vet datamekanikeren Morten Andresen bedre enn de fleste hva han snakker om.

- Vi satt og programmerte med campingbord og kleskurver som kontorpult på loftet hjemme hos meg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.