Etter å ha kranglet i over tre år om kostnader og påståtte avtalebrudd og ikke minst flere hundre millioner kroner, inngikk Oslo kommune og EDB Ergogroup forlik 23. juni i fjor .
Forliket var etterlengtet for begge parter, ikke minst siden det var en småvrien øvelse for spesielt tidligere EDB-ansatte å kjempe om kommunens gunst og samtidig saksøke dem.
Allerede et halvår før forliket, beredte Oslo kommune grunnen da de kjøpte nytt personalsystem for 200 millioner kroner av det det da relativt nyfusjonerte selskapet.
Fryd og gammen
Og i dag ble siste rest av eventuelt gjenstående fiendtligheter feid under teppet, da EDB Ergogroup ble valgt som leverandør til drift av kommunens sentrale IT-plattform og fellesapplikasjoner – en avtale verdt 287 millioner kroner.
– EDB Ergogroups tilbud inneholder konkurransedyktige driftskostnader, timekostnader på konsulenttjenester, samt rimeligere etableringsprosjekt sammenlignet med de andre tilbudene, skryter direktør Gerd Robsahm Kjørven i Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommune.
– Gjennom avtalen forsterker og videreutvikler EDB Ergogroup løsninger til offentlig sektor. EDB Ergogroup er glad for at vi har fått tillit fra Oslo kommune, uttaler konsernsjef Terje Mjøs.
Avtalen løper over 3 år med opsjoner på inntil ytterligere 3 år, og klagefristen utløper 13. februar.
Vond forhistorie
Men for å rippe opp litt: Før fusjonen i 2010 hadde vi selskapene Ergogroup og EDB, der førstnevnte hadde et svært godt forhold til kommunen.
Men vi hadde også EDB, som valgte å avbryte kontrakten om applikasjonsdrift med hovedstaden på grunn av krangel om kostnader.
Beslutningen kostet selskapet 50 millioner kroner i tapte inntekter, og 30 ansatte måtte finne noe annet å gjøre.
Motsøksmål
EDBs exit skapte samtidig store utfordringer for Oslo kommunes store prosjekt med å sentralisere it-driften.
Partene gikk dermed til søksmål mot hverandre, en rettsprosess som senere altså ble stoppet via et forlik.
Hva forliket gikk ut på i kroner og øre, eller hvilke konkrete grep partene tok for å unngå en ny konflikt, fikk aldri Teknisk Ukeblad svar på den gangen.
Finansdirektør Eli Giske ble utpekt til å gi detaljene om forliket, men forholdt seg taus.
Eneleverandør
Hva enn forliket innebar, har det ikke hindret partene fra å utvide samarbeidet.
Med dagens avtale har EDB ErgoGroup ansvaret for Oslo kommunes «basisdrift», som det heter.
Det omfatter drift av PC, skrivere og diverse utstyr som smarttelefoner og IP-telefoni. I tillegg kommer drift av basis programvare, drift av sentrale applikasjoner og servere, sikkerhetsløsninger og sonedrift for sikkerhet og integrasjonsløsninger for driften.
Verdt å merke seg, er at Oslo kommune i kraft av dagens avtale dermed går ned fra åtte driftsleverandører til én.