BYGG

Forsvarsverk smulderer opp

Trond Gram
2. sep. 2008 - 11:06
Vis mer

Festningsmurer som raser ut, murpuss som faller av, fukt og råte.

Dårlig eller direkte feil vedlikehold gjennom flere tiår har skapt et stort forfall på festninger som Akershus, Oscarsborg, Bergenhus og 11 andre nasjonale festningsverk.

Særlig murbygninger og festningsmurer er i dårlig stand.



Etterslep

En fersk rapport avdekker omfattende skader og et betydelig vedlikeholdsetterslep. Feil materialbruk eller løsninger gjennom flere tiår har ført til at skader er forverret og nye skader har oppstått.

Totalt trengs 1,7 milliarder kroner for å stoppe forfallet på viktige kulturminner.

Sement skapte problemer

Direktør for Nasjonale festningsverk, Nina Eidem, forteller om et etterslep som har utviklet seg over år med en blanding av feil materialbruk, lite vedlikeholdsmidler og en forvaltning uten tilstrekkelig kontinuitet og kompetanse.

– Vedlikeholdet på festningene har vært gjort i beste mening. Da sementen kom, var man den gang sikker på at dette ville løse vedlikeholdsproblemene, sier Eidem.

Sprenger og vasker

Gjennom hele 1900-tallet har eldre festningsmurer blitt spekket med sementmørtel, som både er for tett med hensyn til uttørking og for stiv med hensyn til bevegelser i murverket.

Vannet stenges inne bak sementfugene med frostsprengning og utvasking av bindemiddel som resultat.

– Hele Akershus er for eksempel fuget med sement, men med sement slipper ikke fuktigheten ut, sier Christian Borhaven, seksjonssjef for bygningsvern i Nasjonale festningsverk. Fukt er et problem som går igjen for alle festningene.

For dårlig kunnskap

Et av problemene er at kunnskapen, særlig om mur, har vært for dårlig. Det har vært lite kunnskap om tradisjon og teknikk i opplæringen. Mureren hadde et annet forhold til materialet før i tiden, men nå har man fjernet seg fra materialet og kunnskapen om det.

På Akershus har Forsvarsbygg nå gravd ut en betydelig del av muren som vender ut mot Rådhuskaia. Nå skal den bygges opp igjen.

– Det er et forsøk og det er veldig dyrt, men det har også gitt oss en del kunnskap. Blant annet trodde vi at jordtrykk var et problem, men det er det ikke. Men vi kan ikke gjøre det over alt, sier Borhaven.

Murene skaper problemer

Flere steder har det vært betydelig risiko for skader på personer. 64 millioner kroner trengs for å få muren i god stand. Det er bare småtteri i forhold til Bergenhus festning, hvor det er et vedlikeholdsetterslep 159 millioner kroner, bare for muren.

Den festningen som er i best stand, er 270 år gamle Vardøhus festning, som ble rehabilitert ifra 2000 der er Sementmørtel erstattet med naturlig hydraulisk kalkmørtel og murverk er reparert mange steder.

Ifølge Nina Eidem, er det et omfattende og krevende arbeid som må til for å sette festningene i en brukbar stand.

– For det første krever det store økonomiske ressurser. For det andre er omfanget av skadene usikre. Vi vet aldri helt hva vi finner bak murene, sier direktøren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.