T2

Førsteinntrykk: Microsoft Surface Pro

Vi har hatt fingrene på Microsofts heftigste maskin.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
4. mars 2013 - 18:33

HANNOVER: Cebit-messen sparkes i gang i morgen, men allerede i dag var enkelte av utstillerne i gang med sine messeaktiviteter.

På vei til Europa

Blant dem var Microsoft, som nylig annonserte at Surface Pro vil bli tilgjengelig i ni nye land i løpet av de kommende månedene, deriblant Frankrike, Storbritannia og Tyskland.

Microsoft hadde derfor med seg storebroren til Surface RT til utstilling på messen, og vi benyttet anledningen til å skitne til våre gadgetsugne fingre.

Om du ikke er helt inne på terminologien er Surface RT et ARM-basert brett som kun kan kjøre applikasjoner lastet ned fra Microsofts egen app-butikk, mens Surface Pro har full ultrabook-innmat og kan kjøre vanlige skrivebordsapplikasjoner i tillegg.

TEST: Surface RT: Microsoft-brettet sparker godt fra seg

Surface Pro legger til noen millimeter på tykkelsen til Surface RT. Utenom det er de relativt like.
Surface Pro legger til noen millimeter på tykkelsen til Surface RT. Utenom det er de relativt like.

Minimalistisk

Utenfra er det strengt tatt ikke stort som skiller Surface RT og Surface Pro, og vi måtte sammenlikne direkte for å se forskjell.

Pro er noen få millimetre tykkere enn RT-utgaven, og de kan enklest skilles fra hverandre ved at Surface Pro har en perforert stripe langs bakenden.

Denne brukes til å lede ut varm luft – Core i5-prosessoren her er nemlig såpass kraftig at det ikke lar seg gjøre med et vifteløst design.

Surface Pro er med sine såvidt over 900 gram rundt 230 gram tyngre enn RT-utgaven, men i praktisk bruk er ikke forskjellen all verden.

Surface RT er fra før ikke blant de aller letteste titommersbrettene, og det er derfor klart at Pro nok vil virke noe klumpete og tungt om du sammenlikner med en iPad eller med Sonys nye ultralette Tablet Z.

Likevel er ikke 910 gram avskrekkende om man sammenlikner med andre hybridmaskiner – for eksempel Sony Vaio Duo 11 og Lenovo Ideapad Yoga.

Les også: Samsung lanserer sitt mini-nettbrett

Surface Pro til venstre, Surface RT til høyre.
Surface Pro til venstre, Surface RT til høyre.

Superresponsiv

Ytelsesmessig er det stor forskjell fra Surface RT. Det er selvfølgelig å sammenlikne epler og pærer, men faktum er uansett at der vi opplevde RT-utgaven som litt seig fremstår Surface Pro som lynkjapp og responsiv.

Særlig surfing var en god opplevelse, både fordi sider laster raskt og fordi Microsoft har gjort en god jobb med touchresponsen.

Vi kunne selvfølgelig ikke installere noen programmer på demoeksemplaret til Microsoft, men vi rakk å kjøre noen nettleserbaserte tester, og de illustrerer forskjellene i maskinvarekraft mellom Pro og RT på en god måte. Pro kommer for øvrig med 4 GB RAM, integrert Intel HD 4000-grafikk og 64 eller 128 GB SSD.

 Sunspider (lavere er bedre)PeacekeeperBrowsermark
Surface Pro153,5 ms19253308
Surface RT1038 ms3441727
iPad 4837 ms951 
iPad mini1448 ms518-

Høyoppløst

Fra litt avstand ser også skjermene helt like ut, men når du kommer tett nok innpå ser du fort at oppløsningen på Surface Pro er høyere.

Den har nemlig 1920x1080 piksler fordelt ut over sitt 10,6 tommer store panel, mens RT må nøye seg med 1366x768.

Utenom det er det ikke så mye å si om Pro-skjermen annet enn at den har den samme gode lysstyrken, kontrasten og innsynsvinklene som lillebror. Den er også her relativt blank, så fingermerker og refleksjoner er et visst problem.

Les også: Acer med nettbrett til under tusenlappen

Vi frykter støy

Støy er litt vanskelig å vurdere i såpass støyende omgivelser som et slikt messegulv faktisk er, men basert på hvor middels lunken Surface Pro blir bare av enkel surfing vil vi tro den lille vifta skal få et svare liv med å holde maskinen kjølig når oppgavene blir tyngre.

Det kan borge for plagsom viftestøy, og med tanke på hvor lite plass vifta har å jobbe på, er risikoen for at støyen er av den plagsomme og høyfrekvente typen ekstra stor. Vi får komme tilbake til det når vi en gang får en testenhet.

RT og Pro har også noen små forskjeller hva angår tilkoblinger. Begge har kun én USB-port, men Pro har i det minste USB 3.0.

Likevel er det magert kun med én USB-tilkobling på noe som har «Pro» i navnet. Pro har også miniDisplayPort i stedet for «HD-ut»-porten på RT.

Ingen kommentar

Microsoft har foreløpig sagt lite om hva som skjer med Surface Pro i Norge. Da Surface RT ble vist frem nylig var kommentaren «Ingen informasjon om Surface Pro på dette tidspunkt».

I USA koster brettet fra 899 dollar, mens Surface RT koster fra 499 dollar. Surface RT koster fra 3890 kroner i Norge.

Les også:

– Sjokkerende dårlige antenner i smarttelefoner

Slik skiftet vi skjerm på Ipad-en

Her er Samsungs Apple TV-konkurrent  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.