HTC One X ble lansert med brask og bram under Mobile World Congress i februar. Telefonen er en renspikket toppmodell med rask prosessor, stor skjerm, påkostet kamera og ikke minst høy pris.
For å ta prisen først: rundt 5200 kroner må du ut med for denne telefonen. Om den er verdt det? Det kan se sånn ut.
One X er nemlig utstyrt med en firekjerneprosessor. Eller, teknisk sett faktisk en femkjerneprosessor. Systembrikken Tegra 3 har nemlig fire vanlige prosessorer som kan kjøre på 1,5 GHz, og en støttekjerne på 500 MHz som trår til når telefonen er i hvilemodus, under samtaler og ellers når bare bakgrunnsprosesser eller andre enkle jobber som skal utføres. Tanken er å spare strøm.
LES MER: Dette er de viktigste nyhetene i HTC One X
Kameraet byr på åtte megapiksler og en blender på maks f/2.0.
Tynn og lett
Det første som slår oss når vi får telefonen i hende er at den virkelig er at den er tynn og lett. Dekselet er laget i ett stykke polykarbonat. Dette er gjennomfarget, slik at eventuelle riper ikke synes så godt. Slike deksler kjenner vi fra Nokia Lumia 800 og N9.
Skjermen er også skarp. Med oppløsningen 1280 x 720 piksler ser denne Super-LCD-skjermen bra ut. Responsen ved berøring er upåklagelig.
Med One-serien kommer også den nye Sense 4-versjonen. Dette er altså siste utgave av HTCs menysystem. Det inneholder blant mye annet endringer i hvordan kameraet brukes. Vi kan kort si at menyene føles ganske like som før.
Generelt føles HTC One X svært kjapp i responsen. Det er kanskje ikke overraskende med tanke på hva slags maskinvare som står i den.
Dette følger med i esken
Vi fikk utdelt et testeksemplar, og ikke en vanlig salgsforpakning. Her fikk vi med:
- Telefonen
- USB-kablel
- USB-lader
- Verktøy for å åpne SIM-luken
Det følger ikke med Beats-hodesett i esken sammen med telefonen når du kjøper den i butikken. Vil du ha dette må du altså kjøpe det utenom.
Ytelse
Når maskinvaren er så sterk som den her her er det bare naturlig å kjøre noen ytelsestester.
Ytelsesmåling gjort med Electopia på skjermens originale oppløsning. Høyere tall er bedre.Samsung Galaxy S II merket i rødt fordi den har langt lavere skjermoppløsning enn de andre telefonene.
I Electopia scorer One X svært bra. Ikke overraskende også bedre enn LG Optimus 4X HD, som vi kun har testet en veldig tidlig versjon av uten ferdigutviklede drivere.
Legg merke til at One X scorer lavere enn Samsung Galaxy S II. Det betyr ikke at Galaxy S II har bedre grafikkytelse enn One X. Galaxy S II har nemlig ganske mye lavere oppløsning enn de andre telefonene i oversikten. Det betyr at grafikkbrikken har en langt lettere jobb med å tegne opp grafikk på skjermen.
Konklusjonen blir at HTC One X viser den beste grafikkytelsen av alle telefonene vi har testet til nå.
Ytelsestest gjort med Quadrant. Quadrant støtter multi threading, som vil si at den tester ytelsen over alle prosessorkjernene.
I Quadrant gjør HTC One X det ikke overraskende svært bra. Den ender med det beste resultatet vi har målt til nå, selv om LGs prototype på enklete isolerte områder scorer bedre.
Vi registerer at One X uten problemer legger seg på maks antall bilder per sekund (telefonen har Vsync på 60 FPS) i alle grafikktestene til Quadrant. Reelt sett har telefonen altså bedre grafikkytelse enn hva som går frem av grafen.
Test gjort med RightWare Browsermark. Høyere tall er bedre.
I Browsermark gjør One X det ganske så skarpt. Rett over 100 000 poeng er slett ikke et dårlig resultat, men Optimus 4X HD ligger et ponnihode foran her. Det kan tenkes at dette skyldes HTCs nettleser. I nettleseren Chrome poster nemlig One X et langt bedre resultat: 120414.
Ytelsestest gjort i SunSpider JavaScript benchmark. Lavere tall er bedre.
Også i denne testen henger One X litt etter LG Optimus 4X HD. Når det er sagt er 2240 ms et veldig godt resultat. Se bare på hvor mye tregere Samsung Galaxy S II er.
Som vi ser av testresultatene har HTC One X enkelt og greit helt rå ytelse. Men det er ingen tvil om at den vil få sterk konkurranse fra andre telefoner med samme maskinvare.
Selv om LG Optimus 4X HD ikke har ferdig programvare er den nesten like rask og på noen punkter raskere enn One X. Dette lover altså bra også for kommende telefoner med Tegra 3-systembrikke.
LES OGSÅ: Lyntest av LG Optimus 4X HD
Tre gode venner: Beats Solo HD, HTC One X og Nokia Purity HD Stereo Headset by Monster.
Beats
Vi har brukt telefonen i et par dager, og noe av det som har imponert oss aller mest er lyden denne telefonen produserer. Ved musikkavspilling får vi rett og slett gåsehudfremkallende lyd. HTC lot oss låne et Beats Solo HD, som er et bra hodesett. Men vi har også testet med Nokia Monster Purity HD-øreklokker, som for vår del er en "match made in heaven".
Inntrykket så langt er altså at lyden er over all forventning.
Bilde tatt med HTC One X. Her kan du se det i original oppløsning.
Kameraet
Det er raskt. Du kan holde fingeren over utløseren for å knipse inntil 99 bilder etter hverandre. Etterpå kan du enkelt velge hvilket eller hvilke bilder du ønsker å beholde. Vi syns umiddelbart at HTC har tenkt godt her.
Likevel skal vi også si at vi aldri har savnet en egen kamerautløsertast så mye som vi gjør på denne telefonen. Kameraet starter nemlig lynraskt, men du må fikle med skjermen for å starte det opp. En egen tast hadde virkelig gjort seg.
Bildene opplever vi som svært detaljerte, skarpe og gode. Videoene blir også gode, og vi har så langt hatt det mye moro med muligheten for å ta opp video med 60 bilder i sekundet. Vi kommer tilbake til kameraet i den fulle testen.
Ikke mye større enn Samsung Galaxy S II.
Designen
One X har polykarbonat-deksel akkurat som Nokia Lumia 800. One X er tynn, og ikke spesielt tung heller. Den ligger godt i hånda, og føles på ingen måte overdrevent stor.
Faktisk er den i praksis bare noe større enn Samsung Galaxy S II. Den er litt lenger, men oppleves ikke spesielt mye større til tross for at skjermen er 0,4 tommer større.
En detalj vi liker er at hullene til høyttaleren over skjermen og på baksiden er små hull i selve dekselet, og ikke "griller". Det ser bra ut.
Vi er spente på hvordan telefonen blir seende ut etter en tids bruk. Vårt testeksemplar er hvitt - ikke akkurat et godt utgangspunkt for en telefon som skal se bra ut lenge.
Etter noen dagers bruk opplever vi at kameralinsen har blitt litt ripet opp. Det lover ærlig talt ikke godt.
Skjermen er svært skarp.
Skjermen
4,7 tommer med 1280 x 720 pikslers oppløsning sørger for at du her får en skarp skjerm med en pikseltetthet på 312 PPI. Den ser veldig bra ut, og sortnivået er godt. Kanskje ikke AMOLED-sortnivå, men fortsatt veldig bra.
Inntrykket så langt er altså at dette er en skjerm som duger svært bra til det meste.
Detaljer i designen.
Test på vei
Vi er i full gang med å teste One X, og kommer med en av våre omfattende tester så snart som mulig. I mellomtiden kan du lese vår lyntest av HTC One X fra Mobile World Congress. Du kan også se en video som demonstrerer kameraets muligheter.
Vi oppfordrer også til å stille oss spørsmål i kommentarfeltet eller på Facebook dersom det er noe du lurer på angående One X, eller om det er noe du vil vi skal se nærmere på i testen.