Første tunneloppgradering i Bergen

Det er klart for oppgradering av den første av de mange tunnelene i Bergen. Den 1 150 meter lange Lyderhorntunnelen skal få en stadard som er i samsvar med tunneldirektivet. De som vil sørge for det, må gi anbud innen 20. oktober.

De som vil oppgradere den  1 150 meter lange Lyderhorntunnelen, må gi anbud inen 20. oktober. Oppgraderingen av de øvrige tunnelene i Bergen begynner ikke før i 2018.
De som vil oppgradere den 1 150 meter lange Lyderhorntunnelen, må gi anbud inen 20. oktober. Oppgraderingen av de øvrige tunnelene i Bergen begynner ikke før i 2018. Bilde: Google
9. sep. 2016 - 15:11

Entreprisen gjelder ikke SRO- og elektroinstallasjoner. Grunnen er at østre ende av Lyderhorntunnelen er like ved nordre ende av Knappetunnelen, som ble fullført i fjor. Da SRO- og elektrojobben for Knappetunnelen ble lyst ut, valgte Vegvesenet å ta med tilsvarende arbeid i Lyderhorntunnelen i samme entreprise. Kontrakten gikk til Mesta.

Lyderhorntunnelen inngår i riksveg 555 vest for Bergen sentrum. Den har to løp.

Mye riving

Oppdraget omfatter mye riving og fjerning. Alle elektroinstallasjone og alt brannsikret PE-skum ved viftenisjer og nødstasjoner skal bort. 17 000 kvm asfalt skal freses. I hvert løp skal bankettene på den ene siden av kjørebanen fjernes for å gi plass til nye trekkerør.

Etter rivingen skal det monteres 1 500 kvm PE-skum, det skal legges 9,5 km trekkerør og 14 trekkekummer og støpes nye banketter over dem, det skal legges nytt slitelag, og 14 nødkiosker skal monteres og innmures.

Den som får kontrakten skal også montere nye vifter. Det blir 7 viftepar i hvert løp, ett mer enn i dag, men det må strosses plass til 3-5 par fordi de nye ikke får samme plassering som de gamle.

Ikke om dagen

Arbeidet blir utført mellom kl. 22 og kl. 05.30. Da blir ett tunnelløp stengt. Arbeid om dagen blir ikke tillatt.

- Vi vurderte å stenge et løp også på dagtid mens arbeidet pågår, men analyser viste at det ville føre til trafikkaos, så vi gikk bort fra det, sier byggeleder Jan Ove Bjørge i Statens vegvesen.

I følge Vegvesenet overslag vil kontraktsummen komme på mellom 25 og 40 millioner kroner.

Det blir anleggsstart i desember. Arbeidet vil ta ca. et år.

Det er ventet at oppgraderingen av de andre tunnelene i Bergen begynner for fullt i 2018.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.