ENERGI

Forskningsrådet deler ut 528 millioner til det grønne energiskiftet

Støtten fordeles til 48 forskning- og innovasjonsprosjekter

Regjeringen deler ut 528 millioner kroner til det grønne energiskiftet.
Regjeringen deler ut 528 millioner kroner til det grønne energiskiftet. Michal Wachucik, Equinor
Jonas HøydalJonas HøydalJournalist
Vilde AlstadVilde AlstadJournalist
20. juni 2022 - 09:40

Det opplyser Olje- og Energidepartementet i en pressemelding mandag 20. juni.

388 millioner av disse fordeles til 35 prosjekter innenfor miljøvennlig energi, imens 140 millioner fordeles til 13 prosjekter innenfor olje- og gassektoren.

– Stein for stein bygger vi energinasjonen Norge. Pengene vi bevilger til forskning og innovasjon er en viktig del av regjeringens satsing på utvikling av olje- og gassvirksomheten og grønt industriløft, sier olje og Energiminister Terje Aasland i pressemeldingen.

Havvind og bærekraft 

Av de 48 er det fem prosjekter som skal bidra til å utvikle bærekraftig norsk havvindnæring på norsk sokkel. Et av prosjektene, ledet av Universitet i Bergen, skal kartlegge havbunnen for å forutsi hvor i områdene Utsira Nord og Søndre Norsjø II det er best egnet å forankre flytende havvind.

– Kunnskap fra olje- og gassektoren og leverandørindustrien brukes også til å kutte utslipp og til å utvikle nye, grønne næringer. Vi trenger forsknings og teknologiutvikling av høy kvalitet i disse bransjene, og ved å kombinere dette med allerede opparbeidet kompetanse vil vi få et viktig springbrett til omstillingen vi skal gjennom, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit i pressemeldingen.

Fisk i vannmagasiner

Norsk Institutt for naturforskning (NINA) får 13.331 millioner for å forske på gytehabitat i innsjøer. 

– Dette er kjempegøy, sier Ingeborg Palm Helland, prosjektleder i NINA. 

Prosjektet fokuserer på å teste ut ulike metoder i felt for å finne ut hvordan man kan kartlegge aktuelle gytehabitat for fisk som gyter i vannmagasin. Helland forklarer at i Norge har det ikke vært tradisjon for å kartlegge innsjøer og hvordan gytingen blir påvirket i kraftproduskjonssammenheng.

I tillegg skal NINA ansette en ph.d.-student som skal være med på prosjektet. 

– Det er fint at vi får ansatt en ph.d.-student, for det betyr at det får større effekt i fremtiden, sier Helland.

Les også

Hun forklarer at i tillegg til å få kartlagt gyting i vannmagasiner, vil pengene bidra til at det blir utdannet en ny ung forsker som kan jobbe med hva som er relevant for vannmagasiner i fremtiden.

12 millioner til havvindsforskning

Havforskningsinstituttet (HI) tildeles 12 millioner kroner for å forske på langtidseffekter av flytende havvindsparker for overflatefisk.

Prosjektleder Karen de Jong ved HI forteller at støtten muliggjør forskning på et felt det ikke har vært forsket på tidligere.

- Det er tidligere forsket på effektene av havvind for fisk, men bare for turbiner som er festet til havbunnen. Når får vi mulighet til å undersøke om flytende vindturbiner har en annerledes effekt på pelagisk fisk, som beveger seg i overflatelagene, sier de Jong på telefon til Teknisk Ukeblad. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Prosjektets fokusområde er de 11 vindturbinene i Hywind Tampen-prosjektet. Ifølge de Jong er det fremdeles et åpent spørsmål om hvorvidt installasjonene har flest negative eller positive konsekvenser for fisken. 

- Noen av artene får kanskje større tilgang på mat innenfor vindparken, imens andre kanskje blir mer forstyrret av lyd og elektromagnetisme. Det er dette vi ønsker å finne ut av, avslutter de Jong.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.