KARRIERE

– Forskningsfondet legges ned

ENDRES: Det lave rentenivået gjør at Forskningsfondet ikke gir avkastning. En ny finansieringsmodell må på plass.
ENDRES: Det lave rentenivået gjør at Forskningsfondet ikke gir avkastning. En ny finansieringsmodell må på plass. Bilde: Eric Audras
5. okt. 2011 - 08:05

Når forslaget til statsbudsjett for neste år legges fram torsdag, legges Forskningsfondet ned i sin nåværende form.

Lav rente avgjørende

Grunnen til at Regjeringen legger ned Forskningsfondet, er det lave rentenivået, skriver Aftenposten. Med dagens modell hadde avkastningen fra fondet kommer til å synke med 650 millioner kroner de neste to åra.

– Det var helt nødvendig å gjøre noe med strukturen. Renten er omtrent halvert i forhold til for ti år siden, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Forskningsfondet er i dag på 80 milliarder kroner. Formålet med fondet, som ble etablert i 1999, har vært å sikre kvalitet og langsiktighet i satsingen på norsk forskning.

Ny finansieringsmodell

Avkastningen i 2011 er på 3,7 milliarder kroner og utgjør 16 prosent av de offentlige forskningsbevilgningene.

Nå føres fondskapitalen tilbake til statskassa, og regjeringen legger fram en ny modell for finansiering i statsbudsjettet. Etter det Aftenposten erfarer, vil de regionale forskningsfondene opprettholdes.

For at avkastningen ikke skulle gått ned i 2013, hadde fondet trengt tilførsel av 29 milliarder kroner. 26 av milliardene hadde gått med til å bøte på rentenedgangen, opplyser Aasland til Aftenposten.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.