NYHETER

Forskere vil ha tunnel på Hardangervidda for å verne rein

Hensynet til villreinen tilsier at riksveg 7 bør legges i tunnel under Hardangervidda, fastslår naturforskere.

Radiomerkingen gitt et enestående innblikk i hvordan reinflokkene bruker Hardangervidda og hvordan de påvirkes av mennesker og naturgitte forhold. Foto: Scanpix
Radiomerkingen gitt et enestående innblikk i hvordan reinflokkene bruker Hardangervidda og hvordan de påvirkes av mennesker og naturgitte forhold. Foto: Scanpix
NTB
10. mars 2015 - 08:01

Bergen (NTB): Villreinflokkene på Hardangervidda har både denne vinteren og i fjor oppholdt seg så nær vegen at fjellovergangen er blitt stengt for trafikk i flere dager.

– Det beste både for reinsdyr og trafikanter vil være å legge riksvei 7 i én eller flere tunneler under Hardangervidda, konkluderer Norsk institutt for naturforskning (NINA) i en ny rapport, skriver Bergens Tidende.

Nå har NINA-forskerne studert hvordan biltrafikken langs riksvei 7 påvirker villreinflokkene. Som et ledd i arbeidet, utført på oppdrag fra Statens vegvesen, har forskerne radiomerket villrein.

Ifølge Olav Strand, forsker i NINA, har radiomerkingen gitt et enestående innblikk i hvordan reinflokkene bruker Hardangervidda og hvordan de påvirkes av mennesker og naturgitte forhold.

– En av hovedkonklusjonene er at riksveg 7 har en tydelig negativ effekt på dyrene. Store områder rundt og nord for vegen blir ikke lenger brukt av reinsdyrene, sier han.

Stortinget vedtok i 2003 at riksveg 7 skulle brøytes og holdes åpen vintertid, men besluttet samtidig at vegen kan stenges i kortere perioder av hensyn til villreinen.

Rapporten fra NINA konkluderer med at dagens ordning med midlertidig stenging bør videreføres inntil man har etablert andre og mer bærekraftige løsninger. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.