Forskere spår pikselens død

Har utviklet ny videokodek med vektorgrafikk.

Forskere spår pikselens død
Britiske forskere tror pikselgrafikk vil bli erstattet av vektorbaserte løsninger. Bilde: Colourbox

Og nei, denne saken handler ikke om døde piksler.

Et britisk forskerteam mener vektorer vil ta over for pikselgrafikk innen fem år, ifølge extremetech.

Vektorer mer fleksibelt

Bitmap-grafikk har et problem: Når oppløsningen på kameraer, skjermer og prosjektorer øker, så øker også antallet piksler. Dette skaper stadig større behov for maskinkraft.

I tillegg egner bitmapgrafikk seg dårlig for reskalering. Bitmapgrafikk med piksler gjør konvertering fra et format til et annet utfordrende.

Samtidig har vektorgrafikk hatt store begrensninger på å gjengi fotografiske bilder. Vektorbasert grafikk har tradisjonelt vært best egnet til grafiske elementer som tekst, logoer og tegninger.

Dette kan nå være i ferdi med å snu.

Les også: Gjør nettet tregt for piratene

Ny videokodeks

Forskerne Philip Willis og John Patterson ved University of Bath i Storbritannia har utviklet et system for videokomprimering og -dekomprimering som bruker vektorer istedenfor piksler.

Den nyutviklede videokodeken Vectorized Streaming Video (VSV) konverterer bildene i bitmapvideo til vektorer.

Teknologien bygger på forskernes tidligere arbeid med vektorisering av stillbilder. I dette konferansepaperet beskriver forskerne prosessen med å fremstille nøyaktige, vektorbaserte kopier av bitmapbilder.

Les også: Slik skiftet vi skjerm på Ipad-en

Filmbransjen interessert

Ifølge extremetech er det svært lite tilgjengelig informasjon om VSV. De britiske forskerne skal imidlertid samarbeide med  Root6 Technology, som utvikler programvare for TV-bransjen og etterproduksjonsselskapet Smoke & Mirrors.

Den største utfordringen ved å omforme fotografier fra bitmapgrafikk til vektorgrafikk, er fargeleggingen av områdene mellom de geometriske formene i bildet. Forskerne skal imidlertid ha funnet en metode for å få dette til.

-– Dette er et avgjørende gjennombrudd som vil revolusjonere måten produksjonen av visuelle media, sier Willis til extremetech.

Les også:

Dette søker vi mest etter  

Vill vekst i mobil datatrafikk

Her finner du de beste TV-seriene  

Les mer om: