MASKINER & UTSTYR

Forsiktig oppgang i salget av anleggsmaskiner

Etter en periode med nedgang i salget av anleggsmaskiner  på slutten av 2019 og gjennom 2020, ser det nå ut som om trenden har snudd.

13. juli 2021 - 15:46

Salget av anleggsmaskiner øker med hele 13,5 prosent i andre kvartal. melder Maskingrossiterenes Forening.

Tallene viser at viser at veksten i første kvartal fortsetter inn i andre kvartal. Totalt ble det solgt 1.463 maskiner siste kvartal mot 1.289 i sammenlignbar periode i 2019.
Medlemmene i Maskingrossisternes Forening melder om en god start på året og høy
aktivitet. Dette gjenspeiler seg i salget, og akkumulert per andre kvartal viser statistikken en vekst på hele 10,6% som ligger over prognosene vare på 5-10% vekst for året totalt sett.

– Første kvartal viste en fortsatt tilbakegang for gravemaskiner (både belter og hjul), men i
andre kvartal har gravemaskiner på belter økt noe. For andre kvartal viser alle
underkategoriene med unntak av teleskoptrucker en vekst sammenlignet med 2020, sier direktør i MGF,  Tone ML Grøstad, i en kommentar til salgstallene fra MGF.

Den største undergruppen er fortsatt gravemaskiner på belter. Mens det i første kvartal var hjullastere som var nesten jevnstor med gravemaskiner, er det nå minigravere på belter som kommer som nummer to.

For gravemaskiner på belter har salgstallene stabilisert seg, og i andre kvartal ble det solgt 773 maskiner som er 3 mer enn i 2020.

– Vi ser at det fortsatt er en nedgang for maskiner mellom 21 og 66 tonn, mens de mindre maskinene har en fin økning. Det er solgt 8 flere maskiner over 66 tonn enn i 2020, men dette er vektklasser med lav omsetning, slik at det ikke gir store utslag på totalstatistikken, sir Tone Gøstad.

I andre kvartal er det minigravere på belter som ender på en klar andreplass på antall solgte maskiner med 375 totalt i år, noe som er en økning på 13,3 prosent mot 2020. Veksten ligger på maskiner mellom 1,1 og 3 tonn. Overraskende er det bare solgt to maskiner under ett tonn så langt i år, mot 29 i samme periode i 2020.

For maskiner over 3 tonn er det totalt en tilbakegang på 18 prosent isolert for kvartalet sammenlignet med fjoråret. Tallene endrer seg ikke mye akkumulert, hvor vi ser at maskiner mellom 1,1 og 3 tonn har hatt en total økning på 41prosent så langt i år, mens de større maskinene har en tilbakegang på 8 prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.