NYHETER

Forrabrua i Stjørdal får avløsning

Nok en smal, lysregulert bru på hovedvegnettet skal få avløsning. Nå er det Forrabrua på E14 i Stjørdal kommune som står for tur. De som vil rive den gamle brua og bygge den nye, må regne ferdig innen 11. mai.

23. mars 2015 - 08:11

Forrabrua er oppkalt etter elva den krysser. Det er en 60 meter lang stålfagverksbru som blir erstattet med en 75 meter lang nettverksbru med en bue av stål.

Den gamle Forrabrua kan se tilbake på lang og tro tjeneste, men nå holder den ikke lenger mål. I tillegg til at den er smal, er den i dårlig forfatning. Dessuten har den en høydebegrensning - ikke for vanlige lastebiler, men for spesialtransporter. Akkurat her er det er ikke omkjøringsmuligheter, så det er viktig at ingen kjøretøyer blir stoppet.

 

Interimsbru i byggetiden

Den nye brua skal gå i traséen til den gamle. En interimsbru vil ta trafikken på E14 mens den nye bygges. Støp av midlertidige fundameneter for interimsbrua inngår i oppdraget som er utlyst, mens montering og demontering blir utført av Vegvesenet.

Oppdraget omfatter også anlegg av til sammen 480 meter tilstøtende veger, 420 meter ny gårdsveg/skogsbilveg og 120 meter driftsveg.

Nybrua er prosjektert av Johs. Holt, som har en rammeavtale med Region midt.

 

Ligner den gamle

- Opprinnelig var det lagt opp til at det skulle bygges en stålbjelkebru med to spenn over Forra, sier daglig leder i Johs. Holt, Gunnar Egset. - Da vil arbeidet med forprosjektet, foreslo vi å bygge en nettverksbru i stedet. Byggherren godtok forslaget. Vi har lagt vekt på at den nye brua skal ligne den gamle. Dessuten var det viktig å slippe å ha pilarer i elva med tanke på flom.

- Vi har lagd byggeplan for Forrabrua parallelt med byggeplanen for den nye nettverksbrua over Driva i Sunndalsøra, sier Gunnar Egset. - Dette er de to første nettverksbruene Johs. Holt har prosjektert.

Høsten neste år står det nye brua ferdig. Innen 20. mai 2017 skal alt etterarbeid være fullført. Det omfatter blant annet utslaking av sideareal til E14 og plastring av Forras bredder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.