ENERGI

– Fornybar energi kan ikke erstatte olje og gass

Det mener Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen åpner  Norsk olje og gass sin årskonferanse 2019.
Karl Eirik Schjøtt-Pedersen åpner Norsk olje og gass sin årskonferanse 2019. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Torsdag åpnet Schjøtt-Pedersen bransjeforeningen Norsk olje og gass' årskonferanse i Oslo.

Den tidligere politikeren og statsråden er nå direktør i foreningen og innledet den årlige konferansen med å peke på at fossile energikilder står for fire femdeler av verdens totale energibehov.

Schjøtt-Pedersen tror imidlertid ikke at det er mulig å legge ned oljeproduksjonen selv om bruken av fornybar energi øker kraftig, noe som er helt nødvendig for å få utslippene ned.

– En firedel av energibehovet må dekkes av olje og gass

Han pekte i sin åpningstale på at FNs klimapanel har beregnet hva som må til for å holde temperaturøkningen under 1,5 grader.

– Det viser tvert imot at en firedel av den energien verden trenger i 2050, må komme fra olje og gass, sa Schjøtt-Pedersen.

Han pekte på at norsk oljenæring skal ligge fremst i det digitale skiftet og finne de smarteste løsningene for en mer miljøvennlig teknologi for å gi mer energi med mindre utslipp.

Bruk av gass gir for eksempel halvparten så store utslipp som kullkraft, og utviklingen går nå i retning av at bruk av gass kan skje helt uten utslipp.

Kobler oljenæringen og samfunnstopper

Konferansen samler topper fra oljenæringen og leverandørindustrien, sammen med samfunnstopper, politikere og organisasjonsledere.

Både tidligere generalsekretær i NATO danske Anders Fogh Rasmussen og nåværende generalsekretær Jens Stoltenberg er blant dem som deltar.

Også olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp), næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre deltar på konferansen.