KRAFT

– Fornybar energi har vært en trist historie

TRIST: ¿ Satsing på fornybar energi har vært en trist historie. Vi snakker mye, men gjør ingenting, sier rådgiver i Skatec, Inge K. Hansen
TRIST: ¿ Satsing på fornybar energi har vært en trist historie. Vi snakker mye, men gjør ingenting, sier rådgiver i Skatec, Inge K. Hansen Bilde: Martin Halvorsen/Bergen Næringsråd
Mona Sprenger
31. mars 2011 - 14:16

– Innenfor et oljeselskap får ikke fornybar energi den statusen og investeringene som er nødvendig. Staten bør heller investere deler av overskuddet fra petroleumssektoren i bedrifter som jobber med fornybar energi. Politikerne bør skjønne at Statoil er et børsnotert selskap og det kommer ikke til å skje noe her på fornybar energi, sier Inge K. Hansen, som har vært konsernsjef i Aker Kværner og Statoil.

Nå er han uavhengig rådgiver i Skatec.

Knallhard kritikk

Hansen er knallhard i sin omtale av norske myndigheters satsing på fornybar energi på 7-fjellskonferansen som i dag finner sted i Bergen.– Satsing på fornybar energi har vært en trist historie. Vi snakker mye, men gjør ingenting.

Han mener at norske politiker har blitt alt for glad i oljepengene.

– Vi har ingen plan, men mye penger og dårlig samvittighet.Jo lenger bort fra Norge, jo mer vil norske politikere bidra til klima- og energiutfordringer, men på hjemmebane har de spilt seg helt bort, sier han, og fyrer videre løs:

– Det er ingen "sense of urgency", handlekraften er fraværende. Når vi nesten er selvforsynt gjennom vannkraft og har en lønnsom oljeindustri, så sakker vi akterut i fremtidsbildet.Offshore vindkraft er nå

Hansen er uenig med norske politikere som har uttalt at offshore vindkraft ligger langt inn i fremtiden:

– Vi ser i dag at det ikke stemmer. Norwind leverte i 2009 seks fundament til tysk sektor til en verdi av 40 millioner euro og det ble benyttet 90 underleverandører. Vi har enormt potensiale for å utnytte kompetanse vi har innenfor petroleum- og verftsindustrien. Men da må staten Norge bestemme seg for at de vil, og så langt så er det tydelig at de ikke vil.

Les også: – For dyrt med vindmøller til havs

Satser ute

Hansen mener at forutsetningene er der.

– Energi er grunnlaget for vår velstand, men vi må også tenke omstilling for å beholde dette grunnlaget etter oljen. Kombinasjonen av naturgitte forutsetninger og industrikompetanse er ideell, men vi trenger også internasjonale impulser og kontakter for å ta i bruk gode idéer. I Norge er det mye snakk og lite handling. Scatec kan ikke vente på Norge, da satser vi heller i utlandet, avsluttet Hansen.

Statoil: – Statoil er forpliktet til å satse

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.