Forkaster tanken om bru over Randsfjorden

Fylkesutvalget i Oppland legger brualternativet dødt og går videre med ferjeløsning.

Redaksjonen Våre Veger
16. nov. 2017 - 15:16

Fylkesutvalget ba i november i fjor om en mulighetsstudie for null- og lavutslipp ferjedrift på Randsfjorden. Studien skulle også vurdere en bruforbindelse.

For kostbart

Etter at Statens vegvesen har gjort en vurdering rundt brualternativet, velger politikerne nå å legge dette dødt i det videre arbeidet. En bru vil koste over 1,8 milliarder kroner i investering og rundt 2 millioner kroner i årlige driftskostnader. Sett opp mot øvrige vegprosjekter i området anses dette ikke som forsvarlig å gjennomføre.

Fylkesrådmannen ønsket også å parkere begrepet lavutslipp: Å investere i teknologi som har utslipp fra fossilt- eller biodrivstoff vil redusere muligheten til å nå fylkeskommunens ambisiøse miljømål. Videre vurderes en lavutslippsferje å ha samme investeringskostnad og høyere driftskostnad sammenlignet med en nullutslippsferje.

Ny ferje og nye kaianlegg blir vurdert som uaktuelt av fylkesrådmannen, ut fra økonomiske forhold.

Ny eller retrofit ferje

Fylkesutvalget tok inn igjen begrepet lavutslipp i sitt vedtak - og vil også ha vurdert kjøp av ny nullutslippsferje opp mot oppgradering og reparasjon av dagens ferje og retrofit ferje med ny elektrisk drivlinje (retrofit innebærer en total ombygging av dagens ferje og ny elektrisk drivlinje hvor kun skroget brukes).

Politikerne ga uttrykk for at det ikke er realistisk å gå videre med brualternativet.

- Det er et for kostbart prosjekt til at fylkeskommune kan bære det, sa Anne Thoresen (Ap).

- Vi må se realitetene. Det er ikke noe poeng å gi innbyggerne videre håp om bru, mente Anne Lise Fredlund (SV).

Når det gjelder framtidig ferjeløsning, signaliserte Thorleif Bang (H) at han primært ønsker ny ferje.

- Det skal være stor økonomisk gevinst i ombygging av dagens ferje for å forsvare at vi blir uten ferje i den den perioden den bygges om, påpekte han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.