KRAFT

Forbudt med 60 watt

Mona Sprenger
30. aug. 2011 - 13:05

60 W glødelampen er på mange måter selve symbolet på lyspæren. Den blir fra 1. september forbudt produsert og blir dermed borte fra markedet i alle varianter.

Frykter negativ opplevelse

60 W glødelampen er den mest utbredte av alle lyspærer, og man må nå finne erstatninger for denne ved kjøp av ny lyskilde. I 2009 ble alle matte, samt alle klare lyspærer (glødelamper) over 100 watt faset ut. I fjor faset man ut 75 watt lyspærer, og fra 1. september i år forsvinner også 60 watt klare lyspærer.

Adm. direktør i Lyskultur, Petter N. Haug frykter at det kan oppstå problemer når nordmenn skal ta de nye produktene i bruk:

– Det er en risiko at folk vil få en negativ opplevelse. Både lys og fargekvaliteten kan være annerledes enn den de er vant til. De nye produktene kan ha andre kvaliteter enn 60 watt pæren.

Savner informasjon

Lyskultur er ikke fornøyd med informasjonen fra myndighetene.

– Vi savner informasjon. Dette har vi etterlyst i mange år uten at noe har skjedd. Det virker som om myndighetene regner med at dette vil regulere seg selv, men dette er et politisk vedtak og da er det rart at de ikke følger det opp. Saken er såpass stor.

Forlater watt-begrepet

Det finnes en rekke alternativer til 60 watt lyspærer. Den enkleste måten ifølge Lyskultur å erstatte de forbudte lyspærene på er å velge 42 watt halogenpærer. Disse gir nesten samme lysmengde (620 lumen), men som bruker cirka 20 prosent mindre energi.

– Vi forlater nå watt-begrepet. Nå må vi blant annet lære oss betydningen av lumen per watt, forteller Haug.

Andre begrep vi må lære oss er kelvin og Ra-indeks. Dette er fordi watt ikke lenger er dekkende i forhold til ytelsen på erstatningsproduktene.

– Det er en ny verden å orientere seg i.

Energisparing

Haug er heller ikke sikker på at alle nye produkter samsvarer med gitte energikrav:

– Den reelle energisparingen på en del produkter er ikke slik den bør være, sier Haug, og viser til undersøkelser gjort i Danmark.

Her har man gjennomført offentlige tester av en rekke av halogenpærene, og ikke alle lever opp til besparelsen på 30 prosent som de har vært markedsført med. Testen viser at halogenpærer avhengig av produsent gir et energiforbruk som er mellom 8 og 28 prosent lavere enn tilsvarende lyspære (glødelampe).

Haug understreker at hele poenget med forbudet forsvinner hvis ikke erstatningsproduktene lever opp til det de lover og fører til energisparing.

– Da mister vi hele effekten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Lysdiodepærer

Lyskultur mener at det har kommet mange lysdiodepærer på markedet med et bra lys, og som kan erstatte glødelampene med lavere effekt (færre watt). Det finnes også lysdiodepærer fra flere leverandører som kan sammenlignes med en 60 watt glødelampe. De skal i følge EU’s krav gi 806 lumen og ha en fargetemperatur på 2700 kelvin for å kunne markedsføres som et alternativ til en 60 watt glødelampe.

Lysdiodepærene fås i dag blant annet i matvarebutikker, byggemarkeder, lampebutikker og installatører. De er fortsatt vesentlig dyrere enn glødelampene, men til gjengjeld har de et vesentlig lavere energiforbruk og har en levetid som er cirka 10 ganger lenger. Lyskvaliteten for de beste lysdiodepærene er vesentlig bedre enn for sparepærene. I følge målinger gjort hos det danske DTU Fotonik fås en rekke lysdiodepærer med en fargegjengivelse (Ra-indeks) på over 90, og de beste over 95. Forskjellene på de forskjellige produktene er imidlertid meget store hva angår lyskvalitet, utforming og designytelse, advarer Lyskultur.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.