KLIMA

Forbereder seg på periode uten klimaavtale

Kina forbereder seg på hva som kan skje dersom det ikke er blitt enighet om en ny klimaavtale når Kyoto-avtalen utløper i 2012. Bildet viser et kraftverk utenfor den kinesiske hovedstaden Beijing
Kina forbereder seg på hva som kan skje dersom det ikke er blitt enighet om en ny klimaavtale når Kyoto-avtalen utløper i 2012. Bildet viser et kraftverk utenfor den kinesiske hovedstaden Beijing Bilde: Scanpix/Reuters
8. okt. 2010 - 07:11

Årsaken er den fastlåste situasjonen i de pågående klimaforhandlingene. Hvis partene ikke klarer å bli enige, vil det ikke bli innført noen ny klimaavtale når Kyoto-avtalens første forpliktelsesperiode utløper i 2012.

– Vi diskuterer naturligvis de juridiske spørsmålene som vil melde seg dersom det skjer, sier den kinesiske forhandleren Su Wei, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han legger til at det er for tidlig å konkludere med at forhandlingene ikke vil føre fram. Likevel mener Su at det av praktiske årsaker er nødvendig å vurdere hva som vil skje hvis det oppstår et «gap» fra Kyoto-avtalen utløper, til en ny klimaavtale trer i kraft.

Vanskelig oppgave

Utsendinger fra 177 land er denne uken samlet i den kinesiske byen Tianjin i et forsøk på å bringe klimasamtalene videre. Oppgaven er vanskelig, blant annet fordi avstanden er svært stor mellom de to største utslippsnasjonene Kina og USA.

Norges Naturvernforbund, som følger samtalene i Tianjin, mener frontene mellom amerikanerne og de store utviklingslandene er enda steilere nå enn tidligere.

Provoserer u-land

USA krever at det innfører et felles regelverk for hvordan utslippene av klimagasser skal overvåkes både i rike og fattige land. Samtidig nekter amerikanerne å diskutere mekanismer som kan sikre at deres egne klimaløfter overholdes.

Dette provoserer utviklingslandene, og Kina gjentok nylig sitt krav om at USA må forplikte seg til betydelige kutt i egne utslipp.

– Det er ille at USA er så lite villig til å akseptere bindende forpliktelser og konsekvenser av løftebrudd. Dette viser hvor viktig det er at andre rike land holder fast ved det systemet for bindende utslippsforpliktelser vi har i Kyotoprotokollen, sier Naturvernforbundets klimarådgiver Bård Lahn.

FN-møtet i Tianjin er det siste før den store klimakonferansen i Cancun i Mexico i desember.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.