IT

– For lite strømreserver i det nye nødnettet

Det innrømmer Direktoratet for nødkommunikasjon.

Kommunikasjonen blant nødetatene under storbrannen i Lærdal ville sannsynligvis ikke blitt like hardt rammet om det digitale nødnettet var på plass, mener direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon.
Kommunikasjonen blant nødetatene under storbrannen i Lærdal ville sannsynligvis ikke blitt like hardt rammet om det digitale nødnettet var på plass, mener direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon. Bilde: NTB scanpix
21. jan. 2014 - 08:16

Mange av disse teleoperatørene har i dag ikke mer enn noen få timer med strøm i reserve, melder NRK.

– Vi har nok, noe overraskende, oppdaget at en del av linjene vi leier har lite reservestrøm, innrømmer direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon.

Større kapasitet

Lyngstøl sier at det er altfor kostbart å bygge nye linjer til nødnettet overalt, derfor er kjerneinfrastrukturen i det nye digitale nødnettet basert på å leie linjer fra teleoperatører.

Både under brannen i Lærdal i helgen og under brannen i Gudvangatunnelen sviktet sambandet mellom nødetatene. Strømmangel var også årsaken til at nødnettet falt ut flere steder under orkanen Dagmar.

Det nye digitale nettet er ment å være mer robust, blant annet nettopp på grunn av større reservestrømskapasitet.

To linjer

Til VG sier Lyngstøl at han ikke tror at brannen i Lærdal ville ha rammet det digitale nødnettet i like stor grad som det nødetatene opplevde i Lærdal, der det var store kommunikasjonsproblemer.

Han mener det nye nødnettet ville gitt et separat kommunikasjonssystem som ville fungert uavhengig av mobilnettene. Nettet har to separate linjer, og skulle den ene brenne opp, ville den andre fortsatt fungere.

Det digitale nødnettet skal etter planen være på plass i Sogn og Fjordane i løpet av 2014.

Les også:

– Vi må bli bedre på alternativ kommunikasjon ved strømbrudd

Slik skal Nødnettet få god nok dekning

Nødnettet trenger mer spektrum  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.