ENERGI

Før ble det kastet som avfall – nå skal silisiumsponet gjenvinnes

Gjenvinningsbedriften Nuvosil får 11 millioner kroner fra Enova til en ny måte å resirkulere silisium uten CO2-utslipp.

 Administrerende direktør Bjørn-Olav Brelin i Nuvosil (nummer to fra venstre) viser fram skrue-ekstruderen.
Administrerende direktør Bjørn-Olav Brelin i Nuvosil (nummer to fra venstre) viser fram skrue-ekstruderen. Foto: Enova SF
Vilde AlstadVilde AlstadJournalist
21. juni 2023 - 15:00
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Ifølge Nuvosil vil den nye resirkuleringsmetoden gjøre det mulig å resirkulere silisium og aluminium, slik at det kan brukes i markedet i stedet for primærmetaller. Metoden skal være energieffektiv og kreve null CO2-utslipp, ifølge gjenvinningsselskapet som nå får 11 millioner i støtte fra Enova til sitt resirkuleringsprosjekt. 

Ble behandlet som avfall

Et solcellepanel er bygget opp av tynne wafere som består av silisium. Ved kutting av slike wafere, blir det mye spon til overs.

– Da vi startet, ble dette sponet behandlet som avfall og kastet, sier administrerende direktør og gründer Bjørn-Olav Brelin i Nuvosil.

Han påpeker at enkelte produsenter resirkulerer sponet, men mener dagens metoder er ineffektive og svært energikrevende.

Bjørn-Olav Brelin, administrerende direktør i Nuvosil, ser inn i kameraet mens han holder metallspon.
Bjørn-Olav Brelin startet Nuvosil med to amerikanske kollegaer for fem år siden. Foto: Nuvosil

Nuvosil har derfor i samarbeid med Norsk Hydro, utviklet en «Low Energy Recycling» (LER) prosess for å gjenvinne småpartikkel metall silisium sammen med aluminium.

Brelin mener denne prosessen har store fortrinn, både fordi man resirkulerer materialer som ellers ikke resirkuleres, og det skjer på en måte som ifølge ham, er svært energieffektiv.

Resirkulering av metall skjer ved at det smeltes, ofte i en smeltedigel. Ifølge Brelin fungerer dette godt for store metallstykker hvor metallet raskt løses i smelten. Derimot sier han at metoden er lite effektiv dersom metallet er smått, med lav vekt og stor overflate. For eksempel med silisiumspon vil det ifølge Brelin kreve mye energi for å få metallet opp til smeltepunktet.

I konvensjonell resirkulering er naturgass gjerne den primære energikilden, mens Nuvosil benytter elektrisk kraft, som i Norge betyr vannkraft.

– Det har en betydelig effekt i forhold til CO2-regnskapet at vi bruker elektrisk kraft, sier Brelin.

Han presiserer at null CO2-utslipp er prosessene som skjer innenfor Nuvosils fire vegger.

Kan bruke materialet om igjen

I en LER-prosess kvernes materialet sammen, og metallet oppnår samme tetthet som ved en smelting. Men ifølge Brelin brukes det betydelig mindre energi. 

LER fungerer slik at metallsponet introduseres inn i en skrue-ekstruderer, skvyes frem og gjennom en ekstruderingsdyse. Der blir det utsatt for trykk, skjærkrefter og temperatur, og gjennom dysen bindes metallpartiklene sammen til en sammenhengende metallstang.

Ved å kombinere silisium med aluminium, kan man ifølge Brelin bruke materialet tilbake i aluminiumsindustrien, som erstatning for primærmetall.

Fabrikk på Sunndalsøra

Planen videre for Nuvosil er å bygge en fabrikk med 10 skrue-ekstrudere. Hovedsakelig skal sponene bli sendt til fabrikken på Sunndalsøra, der blir det resirkulert før det blir sendt ut igjen. Ifølge Brelin kan det også vil være aktuelt å plassere maskiner lokalt hos kunder som prosesserer store mengder spon og som i dag konsumerer primær-silisium.

Han viser til at det er ventet at veksten i markedet for solcellepaneler vil være 10-15 prosent per år fremover.

– Hvis vi skal ha en mulighet til å nå klimamålene, og få til den nødvendige overgangen til fornybar energi, er dette faktisk et minimum, sier Brelin.

Det betyr i tilfelle mer tilfang på silisium for Nuvosil.

Enova er fornøyd med at med Nuvosils metode gjør at sponavfallet blir resirkulert og man dermed unngår materialtap.

– Vi ser dette som et skikkelig kinderegg, man får bortfall av fossile kilder og man øker resirkuleringsgraden, sier sieniorrådgiver Ståle Kvernrød i Enova og viser til at det vanligvis er store tap innenfor tradisjonell resirkulering.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.