KRAFT

FN vraker kinesiske energiprosjekter

STRENGE KRAV: Kravene til de som vil søke om støtte til å bygge vindparker er så strenge, at det per i dag bare er tre aktuelle søkere.
STRENGE KRAV: Kravene til de som vil søke om støtte til å bygge vindparker er så strenge, at det per i dag bare er tre aktuelle søkere. Bilde: YVES ESTIVALS
Jannicke Nilsen
9. aug. 2010 - 14:31

Kina står for over halvparten av klimaprosjektene som genererer klimakvoter i utviklingsland.

Samtidig beskyldes kineserne for å oversvømme markedet med billige og tvilsomme klimakvoter som hjelper lite eller ingenting i arbeidet med å redusere klimautslippene.

Executive Board (EB), som styrer FNs apparat for Den grønne utviklingsmekanismen (CDM), møter nå hard kritikk fra utviklere av kinesiske vann- og vindprosjekter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Uforutsigbart

Utviklerne bak 19 prosjekter mener blir er møtt med stadig endrete mål og urealistiske krav til prosjektene i saksbehandlingen av prosjektene, ifølge nettstedet Business Green.

Prosjektene skal kunne garantere lavere utslipp i det enorme landet.

Utviklerne mener også EB har gjennomført tilfeldige og "ikke-transparente" endringer i regelverket.

Kutt i u-land

Den grønne utviklingsmekanismen skal oppmuntre industrialiserte land til å finansiere utslippsreduserende tiltak i utviklingsland, ved å tillate godkjente prosjekter å selge klimakvoter (CER).

Kvotene kan brukes til å oppfylle klimamålene til mer velstående land.

Ikke lønnsomt

De 19 utviklerne hevder de ble avkrevet ny søknad for å dokumentere at de trengte CER-kvoter for å gjøre vind- eller vannprosjektet lønnsomt.

Likevel ble alle søknadene avslått.

Nåløye

FN-apparatet har i lang tid vært kritisert for å være en papirmølle det er svært vanskelig og tidkrevende å nå igjennom.

Det har vokst fram selskaper som tar på seg jobben med å håndtere de omfattende søknadsrundene som må til for å komme gjennom nåløyet og få prosjektet godkjent.

På den andre siden møter CDM-apparatet sterke krav om å helgardere seg mot energiprosjekter som ikke gir reelle utslippsreduksjoner i Kina.

For sen informasjon

Lucy Deng, teknisk leder for CDM-akkreditering i DNV i Beijing mener problemet primært skyldes dårlig timing.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– EB sendte ut informasjon om nye tariffer for vind- og vannprosjekter i en rekke provinser. Vi kansellerte faktisk en del prosjekter når vi hørte om dette, men søknadene som nå er avslått ble sendt før informasjonen kom ut, sier Deng til Business Green.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.