- Skrevet av Thomas Vermes, ABC Nyheter.
NAGOYA: Så lyktes det altså å få en internasjonal miljøavtale på plass:
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim kom nettopp ut av et forhandlingsmøte i en engere krets, og bekreftet overfor ABC Nyheter at det blir et gjennombrudd i de vanskelige forhandlingene som har pågått her i to uker.
- Det japanske forslaget til en avtale om ett av de mest omstridte punktene, tilgang til genressurser og en rettferdig fordeling av gevinsten ved bruk, har fått gjennomslag. Dermed blir det en ny avtale under Konvensjonen om biologisk mangfold her, sier Solheim.
Gøy og viktig
- Dette var gøy! Den japanske miljøministeren lot tårene renne. Og det var veldig viktig etter København og andre sammenbrudd, at det internasjonale samfunn viser at man kan bli enige, sier Solheim.
- Men det var høydramatisk. Alle visste det var make or brake. Det var en utrolig spent affære, sier Solheim.
Han har bidratt i en sentral rolle som tilrettelegger i mindre fora, blant annet sammen med Brasil, EU og Namibia, der ytterpunktene møtes. Det var i et slikt møte at gjennombruddet ble bekreftet.
- Men det ble virkelig spennende da 50 afrikanere kom stormende inn i det trange rommet. Også de gikk med på teksten på betingelse av at man skal vurdere avtalen om fire år, forteller Solheim.
Les også: Roser Norge for ABS-brems
Nå klokka 9 norsk tid strømmer delegatene til det store møterommet for å bekrefte resultatet i plenum.
Den japanske forhandlingsledelsen satte hardt mot hardt. Ut fra forhandlingene som har pågått, satte de fram en kompromisstekst og satte et utlimatum:
Ta det, eller forkast det.
Baner vei for resten
Med dette regner man med at landet ligger åpent for enighet også om en internasjonal handlingsplan for berging av flest mulig av jordas arter og økosystemer.
Halv ti norsk tid vil diskusjonene om denne viktige delen av Nagoya-forhandlingene starte, også denne delen med Norge i en sentral rolle:
Norges representant, Finn Katerås ved Direktoratet for Naturforvaltning, skal som leder for en uformell gruppe som har jobbet med et kompromiss, presenterte resultatet så langt.
Det kom ikke lett: Intet nytt fra Østfronten
- Vi har oppnådd samling på en rekke punkter. Noen gjenstår, så vi må jobbe skritt for skritt så vi kommer fram til en helhetlig handlingsplan i løpet av dagen, sa han.
Heller mot de rike
Innholdet i kompromisset japanerne fikk gjennombrudd med, blir vurdert til å bikke litt i retning av OECD-landenes interesser. Det er vurderingen også blant eksperter i den norske delegasjonen.
Les gjennombruddsteksten om Access to genetic resources and the fair and equitable sharing of benefits arising from their utilization. (Tilgang til genetiske ressurser og rettferdig og likeverdig deling av gevinster som stammer fra deres anvendelse, populært kalt ABS).
- Sammenlikner ikke med Kristus
- Hvordan vurderer du innholdet i dette kompromisset, Erik Solheim?
- Jeg har sluttet å sammenlikne med Jesus Kristus i politikken. Da vil vi aldri nå opp til forventningene. Dette er et kjempegodt resultat på et område hvor det skjer en rivende teknologisk utvikling. Så kanskje må den revideres om noen år, svarer han.
- Hva vil ABS-avtalen bety av endringer?
- Den gir sterkere regler for etterlevelse, sier Solheims nestkommanderende her, Birthe Ivars.
- Den setter krav til at brukerlandene etterlever reglene opprinnelsesland setter for sine genressurser, supplerer Miljøverndepartementets seniorrådgiver Inger Holten.
Krasst fra sør-nettverk
Chee Yoke Ling fra Third World Network har i mange år fulgt biodiversitets-konvensjonen med kritisk blikk, og er atskillig mer negativ til innholdet:
- Avtalen innskrenker definisjonen av bruken av genetiske ressurser, og gjør unntak for handelsvarer, sier hun.
- Med alle smutthullene som er bygd inn i teksten, vil minst 90 prosent av tyveri av genressurser fortsatt gå fri, hevder Chee Yoke Ling.
Se hele konvensjonen om biologisk mangfold hos Lovdata.
Les om konvensjonen hos Miljøstatus i Norge.
Kan kommunene gjøre noe med artene? Ja, mener Nordisk Råd.