OLJE OG GASS

FMC med russisk gjennombrudd

SOM ORMEN: - Trykkforholdene er på linje med Ormen Lange, forteller Endre Smedsrud. Til høyre Olga Krabberød
SOM ORMEN: - Trykkforholdene er på linje med Ormen Lange, forteller Endre Smedsrud. Til høyre Olga Krabberød Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
7. sep. 2010 - 13:07

Sakhalin III Kirinskoye

  • Gassreserver: 75,8 milliarder Sm 3
  • Kondensat: 8,6 millioner tonn
  • Produksjon: 10 millioner Sm 3 per dag
  • Oppdaget: 1992
  • Operatør: Gazprom
  • Bygges ut: Med et undervanns produksjonssystem med selve prosessanlegget på land.


Kongsberg: Bestillingen fra Gazprom Dobycha Shelf LLC betyr også et gjennombrudd for bruk av undervannsteknologi på russisk sokkel. Undervannssystemene har en verdi på 1,2 milliarder kroner og skal brukes i Kirinskoye-prosjektet.

Kirinskoye er et ”subsea to beach”-gass- og kondensatfelt utenfor Russlands stillehavskyst. Det ligger på 90 meters havdyp, i Kirinsky-blokken på Sakhalin III-prosjektet 28 kilometer utenfor Sakhalin-øya.

– Utfordringene er kort installasjonssesong. Store deler av året er det is, og alt utstyret må på plass mens det er isfritt, forteller prosjektleder Endre Smedsrud hos FMC.

Det er også isfjell i området der undervannsutrustningen skal plasseres, men de er ikke så store at de når ned til havbunnen.

– Hele anlegget skal bygges tilsvarende Snøhvit og Ormen Lange, med et undervanns produksjonssystem og prosessering på land. Ilandføringen av rørledningene byr på utfordringer på grunn av en sårbar landsone, forteller prosjektingeniør Olga Krabberød.Neste vår

FMC skal levere undervannsventiltrær, manifold, brønnhoder, multifasemeter, systemer for kontroll av væskestrømninger og subseakontrollmoduler (SCM).

FMC skal levere undervannsventiltrær, manifold, brønnhoder, multifasemeter, systemer for kontroll av væskestrømninger og subseakontrollmoduler (SCM). I SOMMER: Gazprom har allerede startet å bore produskjonsbrønnene til Kirinskoye-utbyggingen. Gazprom

– Feltet produserer kun gass og kondensat. Det er totalt seks brønner som vi skal levere, men det er avsatt rom for å utvide leveransene senere, forteller Smedsrud.

Utstyret skal produseres og monteres på FMCs verksted i Dunfermline, Skottland. FMC på Kongsberg leverer kontrollmodulene. FMC-selskapet MPM AS i Stavanger leverer flerfasemålere for å måle brønnstrømmene. Stålrammene og manifoldene skal bygges ved Grenland Groups verksted i Langesund. FMC er også ansvarlig for å levere kontrollkabelen fra land og ut til feltet. Leveransene er planlagt å starte i andre kvartal 2011.

– I prinsippet leveres brønnrammene ferdig på kai i Aberdeen. Vår utfordring er at det er meget korte leveringsfrister, sier Smedsrud.Erfaring fra Ormen

– Vi er stolte av å ha blitt valgt som leverandør til dette prosjektet – vår første undervannsutbygging i Russland, sier Rasmus Sunde, administrerende direktør i FMC Kongsberg Subsea AS

Han mener det er FMCs erfaring og suksess i å levere "subsea to beach"-løsninger til Ormen Lange som bidrar til at Gazprom kan oppfylle Russland sine østlige gassprogram.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.